Snagov
Finalul lunii iulie e încărcat de proiecte în desfășurare la Snagov, dar nici perioada scursă de la instalarea noului Consiliu local, din 29 iunie până acum, nu a fost goală de conținut.
Foto și text: Cristina Bunea
Ciofliceni și Snagov au străzi nou asfaltate, la Ghermănești s-a anvelopat
În campania electorală erau programate lucrări de asfaltare pentru străzile Dimitrie Cantemir, din Ciofliceni, Nufărului și Bobâlna, din Snagov. Ce spune acum primarul reales Marian Oancea: „S-au făcut între timp și a fost încă o demonstrație că tot ceea ce am promis în campanie se întâmplă și în realitate. În privința blocurilor, s-a terminat, între timp, blocul P 27, s-au montat schelele pe A1 și A6 iar A1 este aproape de final. La A6 avem o problemă, un cetățean se opune anvelopării pe motiv că el și-a rezolvat problema singur. Doar că, în felul acesta, îi condamnă pe ceilalți să nu beneficieze de confort sporit. E pe agenda mea să merg la el, să discutăm și să-i spun că lucrările pe care și le-a făcut sunt, în primul rând, fără autorizație. Apoi, D-urile sunt gata, s-a pus acoperișul la PR1 și s-a anvelopat și P 28.”
Birocrația nu salvează nici Snagovul, nici România
Știam că există prilej de vorbe între Primăria Snagov și RAAPPS (Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat) în legătură cu stația de pompare intermediară și, firesc, am cerut explicații. Marian Oancea spune: “Da, problema persistă pe străzile Zorelelor, Nuferilor și Plopilor, dar nu ține de Primăria Snagov, ci de RAAPPS care întârzie înaintarea documentației către Guvern. Deci,noi am făcut cerere către RAAPPS să ne fie încredințată, pe Primărie, stația de pompare intermediară. RAAPPS trebuie să trimită mai departe actele și Guvernul să emită o hotărâre în acest sens. Iată-ne, că nu putem da în funcțiune zona aceea, care este blocată din 2008. Hârtiile, ca întotdeauna, durează mai mult decât execuția în sine”.
Liceul și școala rămân pentru 2017
Dacă anul școlar 2017-2018 se va deschide la Snagov, să nu vă mirați. Atunci sunt calculate a fi gata atât liceul, cât și noua școală. De ce durează atât? “Simplu”, e doar birocrație.
“Cu liceul ne apropiem de semnarea contractului de finanțare și, cu toate că pare greu de crezut, am modificat, noi Snagovul, o Hotărâre de Guvern care aloca bani liceelor doar pentru reabilitare. În săptămâna care începe cu 4 auust se va da această HG, care va conține mențiunea «reabilitare și construcție nouă». Banii vor veni de labugetul de stat, sunt 10 milioane lei și suntem primii pe listă, vom primi banii repede, căci se știe de situația liceului și ne vom încadra în circuitul unei astfel de situații: licitație, execuție etc. Termenul realist de punere în funcțiune a liceului este septembrie 2017 și sunt convins că termenul de execuție va fi mai scurt decât procedura birocratică la care asistăm. Nu am crezut că în România anului 2016 se pot mișca hârtiile atât de greu. Școala? Ne-am blocat la ISU, unde am depus documentația pe 23 mai. ISU a refuzat o dată să acorde avizul, pe motiv călipsește un hidrant, neprevăzut în proiect. Acum e perioada de concedii și tot așa… Mai așteptăm.”, povestește primarul Marian Oancea.
Epurarea nu e mereu o măsură rea…
La stația de epurare de la Gruiu am ajuns pentru că primarul Marian Oancea trebuia să discute cu managerul de proiect Marian Stanciu. Astfel, am văzut cât de aproape de final este toată lucrarea cu termenul final de predare 1 decembrie 2016. “Locul pe care s-a ridicat stația a fost cumpărat de Primăria Snagov de la Primăria Gruiu. Ce se vede este o stație de epurare modulară, care va putea fi mărită în funcție de numărul de locuitori. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu constructorul, SC Erbașu. Mai mult, Cristian Erbașu a plătit din banii personali o conductă care în proiect era prevăzută la o calitate inferioară, dar care se încadra în buget. Însă, pentru că Cristian Erbașu are casă în Snagov, a fost bucuria lui să ajute comunitatea cu o conductă de calitate superioară, pe care a plătit-o personal, în așa fel încât toată lucrarea să fie de calitate. Totuși, trebuie să precizez, dacă mai sunt nelămuriri, că întâi terminăm stația de epurare și apoi încep racordările la rețeaua de canalizare. Dacă ar fi invers, ar fi ilogic. Unde s‑ar deversa, din moment ce stația nu e gata?”
Ce-i mai bun, la urmă!
Da, există și ceva bun printre proiectele în derulare ale Primăriei Snagov: un parc. El va apărea între blocuri, în Ghermănești, între primul rând de blocuri și al doilea. Planșele fotografiate „vorbesc” cel mai bine, dar are și Marian Oancea ceva de adăugat: „Bugetul de anul viitor prevede ca 400.000 euro să fie alocați acestui parc. Vreau să scoatem la licitație toată lucrarea, cu execuție în 6 luni și plata în 4 ani. Un lucru este sigur: parcul va pune Snagovul pe alt circuit.”.