Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu au descoperit 21 de neconformităţi la depozitul de deşeuri de la Chiajna, administrat de compania IRIDEX, iar operatorul economic are la dispoziţie 60 de zile pentru a le remedia, altfel activitatea societăţii riscă să înceteze.

„Instalaţia este exploatată în mod defec­tuos, operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaze şi mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforme. Au fost dispuse de comisarii de mediu 21 de măsuri de remediere, care dacă vor fi puse în aplicare de către operatorul economic, sperăm că vor duce la soluţionarea acestei probleme. IRIDEX are la dispoziţie pentru a remedia toate aceste deficienţe termenul legal de 60 de zile. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate face solicitare de suspendare a autorizaţiei integrate de mediu care, practic, înseamnă încetarea activităţii acestui agent economic“, a anunțat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer

Principala problemă identificată o reprezintă neacoperirea optimă a celulelor unde este depozitat gunoiul. Stratul de pământ turnat deasupra deşeurilor este de cel mult 20 de centimetri, deşi legea prevede un strat de jumătate de metru. Totodată, inspectorii de mediu au mai descoperit că în anumite porţiuni deşeurile au ajuns ­aproape la suprafaţă, puţurile de extracţie a gazului nu sunt etanşeizate, sistemul de colectare a levigatului (substanţă rezultată din dizolvarea deşeurilor) nu este colectată corespunzător, iar zona activă de depozitare a deşeurilor este dublă faţă de normativ, aceasta având în prezent 5.000 de metri pătraţi, faţă de standardul de 2.500 de metri pătraţi.

În replică, directorul executiv al SC IRIDEX SA, Liviu Birău, anunţă că va contesta rezultatele controlului, deoarece nu sunt reale.