Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, potrivit AGROINFO, modificări ale modului de calcul a subvențiilor pentru crescătorii de animale, care vor aduce bani mai mulți fermierilor. De asemenea, prin aceste modificări, va crește și numărul celor care vor beneficia de aceste plăți.

Una dintre modificări privește crescătorii de ovine și are în vedere numărul de animale pentru care se vor plăti subvențiile. „În anii 2015-2016 am avut, între criteriile de acordare a sprijinului, un număr de la 150 de oi până la 600. Și atunci m-am dus în jos, la 60 și până la 500, declară ministrul Agriculturii. Totodată, subvenția pe cap de oaie va crește și va ajunge și la 19 euro/cap de animal. „Am avut pentru 2015 un sprijin cuplat de 4,68 euro/cap de oaie. A fost un decalaj foarte mare între sprijinul pentru bovine și cel acordat pentru oi. Dacă luăm după carte, 6 oi și jumătate la o vacă. Pentru vacă am 250 de euro/cap de animal și ajung la 330 euro/cap de animal până-n 2019 și atunci am urcat și la ovină. Nu 1 la 6 și jumătate, dar totuși am urcat. La 13 euro pe cap de ovină în 2017, 15 euro pe cap de oaie la care se adaugă și ANT, 17 euro și ajung la 19 euro pe cap de oaie”, spune Achim Irimescu.

 

Subvenții pentru mai mulți fermieri

 

Au fost modificate și criteriile de acordare a sprijinului cuplat în sectorul bovine. Este bine știut că pentru vacile de lapte s-a plătit 826 de euro/vaca de lapte sprijin cuplat, cuantum anunțat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aferent anului 2015. Pentru vitele de carne este estimată suma de 1.248 de euro/vită de carne, această schemă nefiind nici acum autorizată la plată. Aceste subvenții uriașe vor putea fi accesate de mai mulți fermieri români, ca urmare a unei schimbări extrem de importante în criteriile de eligibilitate. „Dacă ai 6 vaci care sunt eligibile pentru plata sprijinului cuplat, poți să iei banii. Chiar dacă limita este de 10. Adică, tu poți să ai 10 vaci, dar nu sunt în producție, nu au avut prima fătare și așa mai departe, îți vei lua banii pentru cele care îndeplinesc criteriile. În zona de munte, limita pentru acordarea sprijinului va fi de 5 vaci”, afirmă Irimescu. El arată că, pentru anul 2015, mulți fermieri români nu au fost eligibili pentru acest sprijin deoarece o parte din vitele pe care le dețineau au vârsta de peste 8 ani, limita de vârstă impusă în criteriile de eligibilitate. „La vaca de lapte vârsta s-a mărit la 10 ani. Opt ani este vârsta valabilă pentru vacile din fermele de tip industrial. Vaca nu dă producții ca să o exploatezi în 8 ani într-o gospodărie și se duce la 10 ani”, adaugă Irimescu. Draftul cu modificările în criteriile de eligiblitate a schemelor de plată și cu schimbarea cuantumului pentru unele plăți a fost trimis, pe 1 august 2016, Comisiei Europene.