O tradiție inedită renaște în comuna Berceni

Câți dintre dumneavoastră au auzit de cunoscuta, odinioară, formație de muzicuțe din Berceni? Puțini, foarte puțini, sunt convins. Ei bine, această formație care a făcut deliciul spectatorilor prin talentul și virtuozitatea membrilor săi, până înainte de Revoluție, continuă să existe datorită pasiunii membrilor săi, deși, în ultima vreme ei n-au mai avut posibilitatea să-și mai încânte publicul.

În ciuda vârstei unora dintre membrii formației, aceștia nu au renunțat nicio clipă la „dragostea” lor din tinerețe: muzicuța. Ei au continuat să se întâlnească, săptămână de săptămână, ca să cânte la micuțul și atât de melodiosul instrument. De alt­fel, cântatul la muzicuță este o tradiție la Berceni. Însă cel care a luat decizia să readucă strălucirea formației de muzicuțe de altă dată este Vicențiu Enache. Profesor de muzică, angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Vicențiu Enache s-a hotărât să se implice în viața culturală a comunei natale și în renașterea acestei formații inedite din comuna Berceni. Pe el și pe șase dintre membrii formației i-am întâlnit într-o seară de septembrie la o repetiție, în încăperea pusă la dispoziție de Primăria Berceni. Erau acolo Gheorghe Morogan, Alexandru Morogan, Ion Acheaua, Ion Lazăr, Vapor Alexandru și Ion Stoica. Ei mi-au depănat povestea inedită a cântăreților la muzicuță din această localitate ilfoveană.

 

Anul nașterii: 1960

Cel care ne-a povestit istoria acestui grup a fost Ion Lazăr, „decanul de vârstă”. El își amintește că formația a fost înființată în anul 1960, pe vreme când el avea 15 ani și, ca și alți copii de vârsta lui din Berceni, știa să cânte deja bine la muzicuță. „Pe timpul ăla, mai toți copiii și tinerii aveau o muzicuță. Și eram mulți. Cântam ziua întreagă la ea, pe drum, în curte, sau mai știu eu pe unde. Prima dată ne-am strâns 6 băieți. Tata lui Ion Acheaua era primar. El, împreună cu dna Voicescu, directoarea căminului cultural, ne-au cumpărat câteva muzicuțe. După ce ne-am făcut formația, era prin 1961, ne-am dus la Vidra, unde era stația de radioficare, să cântăm la difuzor, cum era pe vremea aia. Am cântat 5-6 bucăți. După aia, ne-a mers vorba prin comună că uite, dom’le, avem formație de muzicuțe în Berceni, că nu ne știa lumea. Făceam repetiții la cămin, la lumina lămpilor, nu aveam electricitate pe-atunci. Abia în 1964 s-a electrificat comuna. Cu timpul, formația noastră s-a mărit, pentru că mulți doreau să cânte la muzicuță, împreună cu noi. Și uite așa, încetul cu încetul, am ajuns cunoscuți și în țară. În 1962, la căminul cultural a venit dl. instructor Cristian Zorzor să facă un cor cu copiii din comună. Dar a văzut că sunt mai mulți care cântă la muzicuță. Vreo cinșpe! M-au chemat și pe mine și așa am făcut o mândrețe de formație. Cântam pe scenă, la cămin, și venea lume puhoi! Aveam și soliști vocali, acordeonist, țineam programul mai bine de două ore. Și cântam la rece, că n-aveam microfon. Mai târziu am cântat la televizor, la emisiunea «Antena vă aparține», la festivalul «Cântarea României». Am cântat și pe scena de la Rapsodia Română, în 1977 am cântat la Teatrul «Ion Vasilescu», unde am fost și filmați de televiziune. Formația noastră a mai activat până în 1989. Apoi am avut o perioadă de pauză, până în 2009. Un sprijin deosebit au primit din partea dnei. Diana Radu Stan, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. În 2010, am fost invitați și la Etno TV, unde am susținut un program din repertoriul nostru. A urmat apoi o nouă perioadă de inactivitate, până anul trecut, când am hotărât să ne întâlnim din nou. În prezent, formația numără 10 membri. Acum primim sprijin și îndrumare de la dom’ profesor Vicențiu. Iar în vara asta, el ne-a procurat niște costume și am participat la emisiunea Antena Stars”, își amintește veteranul formației, Ion Lazăr.

 

Au învățat să cânte singuri

Și, ca să-mi demonstreze că nu și-au ieșit din formă, mi-au oferit o „mostră” din arta lor interpretativă, care suna extrem de bine. Iar ce m-a impresionat în mod deosebit a fost bucuria lor de a cânta. „Noi suntem artiști amatori. Am învățat singuri să cântăm la muzicuță. Am învățat de la unul, de la altul… Totul, însă, este să ai ureche muzicală, fără asta nu se poate”, ne spune, mândru, Gheorghe Morogan. Ei își aduc aminte cu nostalgie de vremurile când erau artiști cunoscuți. „Adevărul e că înainte se ocupau mai mult de partea asta culturală. Erau instructori foarte buni, cum era domnul Zorzor. Voia să facă din noi niște profesioniști. Grupul nostru avea, la un moment dat, peste 20 de membri. Dar, în zilele astea, deși reprezentăm comuna, nu prea mai suntem băgați în seamă. În ziua de azi, copiii nu mai pun gura pe muzicuță, că au apărut alte lucruri, tot felul de nenorociri de-astea. Acum au Facebook, tablete…Nici nepoții noștri nu vor să audă de muzicuță!”, punctează Gheorghe Morogan.

 

Sprijin din partea primăriei

Tot Gheorghe Morogan ne-a vorbit despre planurile lor. „Am fost cu Ion Acheaua și cu dl. Vicențiu Enache, care este și consilier local și președintele comisiei de cultură, la ședința de consiliu și ni s-a promis că ni se vor cumpăra costume și muzicuțe și vom avea transportul asigurat la orice eveniment cultural la care vom participa. Trebuie doar să ne constituim într-o asociație, lucru pe care îl vom face cât mai curând”, spune el.

Potrivit spuselor lui Vicențiu Enache, formația de muzicuțe va fi implicată în mai multe proiecte, cum ar fi participarea la unele spectacole și festivaluri de profil. „Vor avea loc schimbări majore, pentru că am depus proiectul muzicuțelor de la Berceni la Consiliul Județean, unde am primit susținere de la președintele Ma­rian Petrache și urmează să se întâmple multe lucruri pozitive”, spune Vicențiu Enache.