Au trecut sărbătorile şi, odată cu ele, s-au scurs şi mesele copioase, încărcate cu mâncăruri bogate în grăsimi. Ia-ţi adio de la sarmale, piftie, cârnaţi, caltaboşi, cozonaci şi prăjituri cumpărate sau gătite acasă! Pe cât de apetisante sunt toate aceste delicii culinare, pe atât de greu se digeră şi îţi intoxică organismul. Iată, câteva trucuri care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti starea de sănătate, pe toată perioada iernii!
Schimbarea regimului alimentar, măcar pentru două săptămâni, este primordială pentru o sănătate mai bună în zilele geroase. Iar acest lucru trebuie făcut treptat. După ce ţi-ai obişnuit organismul cu mâncăruri bogate în grăsime animală şi în zaharuri, dietele drastice îţi vor slăbi imunitatea şi în loc să fii mai energic şi să ai o dispoziţie mai bună, vei fi mai predispus la depresii, răceli, infecţii, hipotermie şi alte tulburări sezoniere.
Să nu mai vorbim de faptul că, după o dietă drastică, vei acumula tot mai multe kilograme nedorite şi-ţi va fi mult mai greu să înfrunţi frigul de afară. Este foarte important să mănânci puţin şi des, astfel încât, schimbarea alimentaţiei să o faci gradual pentru ca organismul să se adapteze în mod natural. Şi nu ezita ca la fiecare înghiţitură, să mesteci bine alimentele pentru a facilita digestia! Aşadar, cum să treci cu bine de gerul năpraznic?
Adoptă o alimentaţie sănătoasă
Introdu în regimul alimentar orice fel de legume proaspete, congelate sau conservate, dar, fără aditivi alimentari sau adaos de sare. Ardeiul iute, usturoiul şi ceapa sunt cele mai eficiente antibiotice naturale în cazul virozelor şi a altor infecţii ale căilor respiratorii. Ardeiul iute îţi stimulează circulaţia sângelui, îţi întăreşte inima şi reglează temperatura corpului.
Înlocuieşte ciocolata, produsele de patiserie sau de cofetărie cu orice fel de fructe proaspete, congelate, uscate sau conservate în suc natural de fructe. Merele, portocalele, kiwi, mango, coacăzele, stafidele, mandarinele şi grapefruitul nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie.
Seminţele şi cerealele sunt esenţiale atât în perioada de tranzit cât şi în următoarea săptămână când vei trece la o dietă concepută special pentru eliminarea toxinelor, extrem de importantă pentru revigorarea din timpul iernii. Biscuiţii de ovăz sau prăjiturile de secară pot fi dulcele perfect pentru această perioadă.
Renunţă la zahăr! Îndulceşte ceaiul cu miere de albine.
La prepararea salatelor şi altor tipuri de preparate, foloseşte ulei de măsline şi, după caz, oţet balsamic.
Consumă lactate! Sunt extrem de importante pentru a-ţi asigura aportul de calciu, magneziu şi vitaminele B şi D, care-ţi protejează inima şi vasele sanguine de infarct sau accident vascular, îţi întăresc sistemul osos atât de solicitat în zilele cu polei şi te ţin departe de infecţiile respiratorii.
Condimentează-ţi preparatele culinare cu piper şi boia de ardei iute! Piperul este regele neîncoronat al condimentelor. Pe lângă faptul că-ţi îmbunătăţeşte digestia, te ajută şi să previi bolile specifice iernii şi durerile reumatice, atât de dese în zilele friguroase.
Bea doi litri de apă, zilnic! Chiar dacă în această perioadă ţi se face sete mai rar, e musai să bei cât mai multă apă. Vântul şi variaţiile mari de temperatură fac ca pielea să ţi se usuce iar efectele pot fi mult mai severe decât în altă perioadă a anului. În plus, apa îţi îmbunătăţeşte digestia şi îţi menţine creierul sănătos.
Carnea înlocuieşte-o cu produse din soia, peşte, ouă, seminţe de dovleac sau brânză Tofu.
Aerul rece de iarnă, cel mai curat aer
Pentru că suntem în plină iarnă, ar fi bine să profiţi de ceea ce aduce bun anotimpul friguros, ca să-ţi “căleşti” organismul. Cum faci asta?
- ia o gură de oxigen! Chiar dacă frigul şi vremea mohorâtă te îmbie să stai în casă, e de preferat să ieşi afară. Mişcarea în aer liber îţi pompează oxigen în celule, îţi îmbunătăţeşte circulaţia şi odată cu ea, îţi creşte rezistenţa la frig. Bătaia cu bulgări de zăpadă, schiatul, mersul cu sania şi gimnastica în mijlocul naturii îţi sunt de mare folos.
- ieşi la fereastră şi inspiră adânc! Cel mult două minute. Dimineaţa şi în oricare alt moment ale zilei în care nu poţi ieşi din casă, deschide larg fereastra şi inspiră adânc. Ţine respiraţia câteva secunde, apoi expiră. După numai două minute de inspir-expir, ţi se revitealizează funcţiile creierului, îţi este stimulată circulaţia sanguină, iar vitamina D necesară bunei funcţionări a sistemului osos, se sintetizează mult mai repede. Aerul rece din timpul iernii este cel mai sănătos aer deoarece, este mai curat şi mai bogat în oxigen.