Nu ai centrală termică pentru a-ţi asigura căldura optimă în casă, în plină iarnă? Nu dispera dar nici nu sta să tremuri de frig cu foarte multe rânduri de haine pe tine! Există și metode de încălzire a locuinţei de care te poţi folosi, chiar dacă ai un buget restrâns. Și nici nu te expun la anumite riscuri.

Deși termometrele indică temperaturi foarte scăzute, poţi avea căldură în casă și fără centrală termică. Indifrent că stai la bloc sau la curte, ideal ar fi să ai locuinţa izolată termic. Un studiu realizat de specialiștii în domeniu arată că până la 35% din căldura unei încăperi se pierde prin pereţii exteriori, până la 25% prin acoperiș, 10% prin ferestre, 15% prin pardoseală și tot 15% prin uși. Așadar, dacă ai casa izolată termic, se reduce foarte mult riscul apariţiei condensării vaporilor de apă, iar capacitatea de stocare a căldurii este mult mai mare. Pentru că peretele nu va mai îngheţa, căldura va fi acumultă în încăpere, iar temperatura va fi echilibrată. Mai sunt însă, și alte trucuri ieftine și eficiente.

Dublează draperia!

Indiferent de tipul ramelor de la geamuri, tot se pierde căldura pe la ferestre. Chiar și prin termopane. De aceea, ar fi bine să înlocuiești draperia subţire pe care o ţii în restul anului, cu una groasă și, eventual, să o dublezi. Poate fi un bun termoizolant în zilele extrem de geroase. Nu omite să pui jaluzele la geamuri, chiar și la balcon, dacă ai o astfel de anexă.

Bagă suluri din materiale textile pe sub uși și ferestre!

Cam în orice centru comercial se găsesc suluri confecţionate din fibre textile moi și pufoase, materiale termoizolante, special pentru geamuri și ferestre. Acestea împiedică aerul rece să pătrundă pe la ferestre sau pe sub pragurile ușilor.

Pune folie de aluminiu pe perete!

Folia de aluminiu este recunoscută pentru capacitatea ei de încălzire rapidă și propagare a căldurii. Pune o folie de aluminiu pe perete, deasupra caloriferului, astfel încât căldura degajată de calorifer să fie, proiectată în interiorul încăperii.

Așterne covoare de lână pe podea!

Ai uitat de covoare. E timpul să le redescoperi, gresia și parchetul ţin camera rece. Măcar în zilele cu temperturi extrem de scăzute, acoperă toată suprafaţa podelelor cu niște covoare groase din lână sau din pluș. Ca să menţină căldura, este foarte important ca acestea să aibă cauciuc antiaderent pe partea inferioară.

Alte trucuri

  • Aerisește camerele, pe rând, puţin câte puţin. Astfel, vei evita pătrunderea frigului în întreaga casă,
  • Ţine toate ușile închise în cea mai mare parte a timpului,
  • Ridică jaluzelele și trage draperiile ziua, ca să intre un pic de soare, de lumină, iar noaptea dă-le la loc,
  • Pune-ţi carpete pe pereţi, chiar dacă nu ţi se par moderne, îţi sunt cu adevărat utile. Mai știi celebrele carpete care reprezentau Răpirea din Serai sau ţesăturile care înfrumuseţau casele bunicilor. Iniţial, ele au fost confecţionate pentru rolul termoizolant,
  • Nu pune mobilă sau alte obiecte în apropierea caloriferelor,
  • Acordă o atenţie deosebită caloriferelor. Verifică-le periodic să nu aibă scurgeri de apă la robineţi sau la îmbinări și vopsește-le ori de câte ori e cazul. Nu uita că trebuie să fie aerisite pentru a elimina păturile de aer care împiedică buna circulaţie a agentului termic. De asemenea, acestea nu trebuie acoperite.