Aproximativ 300 de extrase de carte funciară au fost înmânate marți, 14 februarie, pentru un prim sector cadastral compus din trenuri extravilane aparținând comunei Berceni, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Sectorul, considerat unul cu probleme, din cauza modului în care s-au făcut punerile în posesie în anii ’90, a fost în sfârșit ”pus în ordine” de specialiștii Oficiului de Cadastru.
Lume multă, adunată, încă de la primele ore ale dimineții, la primăria comunei Berceni, oamenii așteptând cu nerăbdare să intre în posesia documentelor care fac dovada intabulării proprietăților cu situația la zi. Proprietarii au venit pentru a li se înmâna încheierea de carte funciară, extrasul de carte funciară și de plan cadastral pentru terenurile extravilane aparținând Tarlalei 19, un sector aflat la limita cu Popești-Leordeni și limita intravilanului satului Berceni. Sectorul cadastrat conform PNCCF nu a fost întâmplător ales de autorități, fiind considerat un sector problemă.
Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a demarat în 2015 și presupune că în toate localitățile din România, până în anul 2023, vor fi înscrise în Cartea Funciară toate proprietățile, fără nicio cheltuială din parte posesorilor acestora. Aceeași gratuitate va exista și pentru dezbaterile succesorale. În prima etapă, cea denumită „pilot”, au fost incluse 63 de localități din România, printre care și 3 comune ilfovene: Copăceni, 1 Decembrie și Clinceni, care vor fi cadastrate în totalitate.
Directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Ilfov, Ruxandra Ghiba, a declarat că, în cazul comunei Berceni, se poate vorbi despre o temă care a fost aproape imposibilă, finalizată în trei luni, ce a facilitat aducerea documentelor în evidențele primăriei. ”În anii ’90, proprietarii au fost puși în posesie într-o ordine, dar în titlurile de proprietate erau invers. Situația de drept față de situația de fapt era diferită. Niciodată proprietarii nu au putut fi aduși toți la un acord să înțeleagă că trebuie să se schimbe fizic cu terenul, să rotim tarlaua și nici nu doreau. Cadastrul sporadic nu putea fi făcut de o singură persoană, fără ca toți ceilalți să își dea acordul. S-a folosit această oportunitate a PNCCF și s-a remediat situația. Au fost foarte multe solicitări în aceast sens, pentru că lumea nu putea să își înscrie proprietatea în cartea funciară din cauza acestei deficiențe. Oamenii doresc să se pună ordine în acte pentru că altfel nici ei nu pot să transmită proprietățile mai departe”, a precizat Ruxandra Ghiba.
Primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, ne-a declarat, la rândul său că va continua acest program încercând să rezolve mai întâi zonele critice, unde există probleme care persistă de mai mult timp și nu pot fi rezolvate individual, atât în extravilan, cât și în paralel, în intravilan. ”În Tarlaua 19 s-a făcut o greșeală majoră, la momentul acela, oamenii fiind puși în posesie invers decât erau în titlurile de proprietate. Greșeala era fizic în teren, nu în titlurile de proprietate. De câte ori oamenii au fost solicitați de noi și am încercat să le explicăm că lucrează un teren care nu se regăsește în acte, nu am reușit. Dar într-un final s-au convins că e bine să beneficieze de acest proiect, mai ales că este gratuit”.
Ruxandra Ghiba a subliniat că în situația în care există proprietari persoane decedate care nu au dezbătută succesiunea, este foarte important să fie aduse toate documentele pentru că urmează dezbaterea gratuită a succesiunii, conform prevederilor programului național. ”Aveți datoria să ne aduceți toate documentele, însemnând certificatul de deces, ultimul domiciliu din buletin al celui decedat, să ne spuneți care sunt moștenitorii și să comunicați datele de identificare la secretariatul primăriei, pentru a putea fi citați de notar și pentru a începe dezbaterea succesiunii pe acest imobil. Dacă nu facem acest lucru cât de repede, pierdem banii. Certificatul de moștenitor trebuie făcut în maximum doi ani, pentru a beneficia de gratuitate. Moștenirea se face gratuit numai pentru parcela care a făcut obiectul planului național de cadastru”, a conchis oficialul.