Dar și a mandatelor Consiliilor locale de sector ale Capitalei – elemente esențiale pentru dezvoltarea integrată a Regiunii București – Ilfov, sub o conducere unică!
La sediul Primăriei Capitalei a avut loc, săptămâna trecută, ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (CDRBI – organism deliberativ care funcționează pe principii parteneriale la nivelul regiunii București – Ilfov, în scopul coordonării activităților de elaborare și monitorizare a proiectelor ce decurg din politicile de dezvoltare regională).
Vezi varianta PDF a Articolului apărut în nr. 343 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Ordinea de zi a cuprins prezentarea de rapoarte de informare asupra activităților Consiliului și Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (ADRBI), precum și propuneri de aprobare a unor proiecte de hotărâri necesare desfășurării în bune condiții a acțiunilor viitoare ale Consiliului (modificări ale organigramei sau aprobarea bugetului ADRBI pe anul 2017).
Participanți la discuții au fost cei care alcătuiesc, conform legii, CDRBI – președintele Consiliului Județean Ilfov (CJI), Marian Petrache, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea – care a fost reprezentată de către Sorin Chiriță, câte un reprezentant al fiecărui consiliu local al primăriilor de sector din București, la paritate cu reprezentanți ai Ilfovului – în acest caz, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, primarul orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru și primarul orașului Chitila, Emilian Oprea, și directorul general al ADRBI, Dan Nicula.
Ședința a debutat cu alegerea președintelui CDRBI, pentru următorii doi ani, în persoana Gabrielei Firea, conducerea fiind asigurată, prin rotație, de către președinții de consiliu, iar până la acest moment funcția de președinte al CDRBI a fost deținută de Marian Petrache.
Au urmat prezentările rapoartelor de activitate a Consiliului pe 2015 (în 2016 neavând loc întruniri) și ADRBI, pentru anul trecut, acesta din urmă detaliat cu cifre exacte, dată fiind calitatea Agenției de organism intermediar pentru Programul Operațional Regional.
O absorbție a fondurilor europene la nivelul Regiunii București – Ilfov, de doar 73%, ne plasează pe ultimul loc din țară
Indicatorii de monitorizare prezentați pentru proiecte REGIO derulate în București și Ilfov arată astfel: 900.000 de locuitori beneficiari de proiecte de dezvoltare urbană; 261 de blocuri reabilitate pentru creșterea eficienței energetice; peste 2.600 de persoane beneficiare de infrastructură socială modernizată; 129 de km de drumuri județene și urbane reabilitați; 52 de unități mobile echipate pentru intervenții de urgență; 8.774 de elevi beneficiari de infrastructură educațională reabilitată; 2.124 de locuri de muncă nou create; 6 structuri de sprijinire a afacerilor nou create și 195 de microîntreprinderi sprijinite.
Cu toate acestea, potrivit lui Dan Nicula, gradul de absorbție a fondurilor europene fost de doar 73%, cu aproximativ 8 procente sub media pe țară. Iar pentru acest nivel slab expicațiile sunt ”mai multe și ar merita trecute în revistă, deoarece sunt probleme de care este posibil să ne lovim în continuare”, după cum a afirmat directorul ADRBI. Astfel, acesta a adus ca argumente, faptul că depunerea de proiecte în regiunea București – Ilfov a fost întârziată cu 6 până la 12 luni, față de alte regiuni (lipsă de interes inițială, probleme de proprietate și de situație a infrastructurii subterane insuficient identificate, calitatea proiectanților), ecart ce nu s-a reușit a fi diminuat pe parcursul derulării programului. Și, tot în acest context, a fost menționată capacitatea administrativă – atât la nivel de beneficiari – din punct de vedere achiziții, sau implementare tehnică, dar și punctual, la Autoritatea de Management/ADR, mai ales în evaluare.
Una peste alta, probleme care au condus la un grad mic de absorbție, explicații care nu l-a lăsat indiferent pe fostul președinte al CDRBI, Marian Petrache. Destul de vehement, acesta i-a replicat lui Nicula că deși nu‑l suspectează de nimic ilegal, nu poate să nu-l suspecteze de o anumită comoditate, generată tocmai de faptul că a avut unele neajunsuri în organizare. ”Dar, gata! Nu vreau să mai aud explicații de ce nu s-a făcut. Presiunea din Ilfov este mare, iar CDRBI trebuie să se dovedească a fi un adevărat integrator al dezvoltării în această regiune. Tot ce s-a întâmplat până acum trebuie să reprezinte o sumă de experiențe pentru viitor, actualul mandat financiar fiind unul extrem de important. Pentru ca regiunea să poată continua dezvoltarea cred că două lucruri sunt esențiale: CJI trebuie să-și încheie mandatul și să dispară, la fel, primăriile de sector ale Capitalei, pentru că nici un proiect în regiune nu mai poate fi făcut fără integrare. În Europa mai există o singură capitală care funcționează pe model similar de organizare. Trebuie făcute arondismente/departamente – cu o conducere unică, a regiunii.
Localitățile rămân așa cum sunt, însă e nevoie de un singur for de conducere. Ce este acum este o anomalie care crează discrepanțe mari. Spre exemplu, să vorbim de bugetul comunei Dascălu … este extrem de mic și ne-am chinuit acolo să facem o grădiniță cu program prelungit. Iar la Otopeni, avem 32 de cluburi pentru copii. Este foarte greu într-o zonă în care s-au mutat foarte mulți bucureșteni, au construit unde i-a tăiat capul, iar acum vor infrastructură făcută din bugetul județului. 80.000 de ilfoveni, din 150.000 care muncesc, lucrează în Capitală și plătesc impozite la București. Nu mai pot exita două viziuni de conducere. Încrederea oamenilor în autoritățile publice locale a scăzut și e grav, pentru că primarul este prima legătură a oamenilor cu autoritățile. Planul de Mobilitate Durabilă Urbană trebuie aprobat cât mai repede, de asemenea, pentru că multe societăți au început să ocolească județul Ilfov, din cauza mobilității deficitare. Ce mai vreau de la ADRBI? Un departament care să identifice proiecte oportune dezvoltării regiunii, iar Consiliul să aibă o atitudine mai fermă”, a subliniat președintele CJI.
”Rolul activ al ADRBI trebuie să se întărească. Să sprijine implementarea de proiecte”, a concluzionat și Sorin Chiriță. Acesta a dat asigurări că următoarele teme de discuții în cadrul Comitetului Regional vor viza inclusiv înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară pe problema gestionării unitare a deșeurilor.