Într-o minunată zi de primăvară, sâmbătă 2 aprilie, am asistat la evenimentul dedicat celei de-a doua promoții, decembrie 2016 – martie 2017, a absolvenților proiectului educativ numit Laborator vocațional, derulat de Fundația Ciprian Marica.
Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov.
Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/compressed_24.pdf
Evenimentul a debutat cu festivitatea de premiere a absolvenților, în prezența fondatorului Ciprian Marica, la Centrul Cultural Buftea. Cu mari emoții, o parte dintre cei 130 de absolvenți și-au primit diplomele, apoi au împărtășit publicului, ceea ce au învățat la cursuri. Copiii care au absolvit cursul de vorbit în public au avut ocazia de a puncta la microfon, în discursurile pregătite de ei, teme care îi preocupă, precum bullying-ul școlar, sistemul de învățare, terorismul, păstrarea tradițiilor de sărbători sau protecția animalelor.
Au impresionat publicul cu talentul lor
Micii artiști au pus apoi stăpânire pe scenă și ne-au încântat cu talentul lor vocal, dar și cu talentul actoricesc, prin piesa de teatru intitulată sugestiv ”Un cuvânt de spus”, în care am putut afla, într-o manieră artistică originală, cât de grea este viața de elev. Cei mai sensibili dintre participanții la curs s-au prezentat prin lucrările lor de desen și pictură, lucrări ce au umplut pereții holului Centrului Cultural Buftea.
Proiectul educativ derulat de către Fundația Ciprian Marica în Buftea, se adresează copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, elevi ai Școlii Gimnaziale nr.1 din localitate. Acestora li s-a oferit șansa de a urma, pe parcursul unui an școlar, cursuri gratuite de actorie, scriere creativă, vorbit în public, design de obiect și de interior, matematică, informatică, desen și/sau pictură, cât și canto și pian, toate activitățile cu scopul dezvoltării personale și găsirea vocației.
Marica vrea să deschidă o școală vocațională
Ciprian Marica le-a mulțumit cu modestie celor care au avut încredere în fundație. ”Am încercat să aducem acest proiect vocațional la un anumit nivel și vrem să reușim să îl extindem și în București. Mă bucur că a avut succes. Copiii sunt viitorul, și pe ei trebuie să ne canalizăm toată atenția. Vrem să le dăm posibilitatea copiilor să își descopere vocația”, a spus Marica. El adăugat că va lua în calcul și varianta introducerii fotbalului, a sportului în general, ca nou domeniu de activitate, având în vedere că dorește să transforme acest proiect pilot într-o școală vocațională, care să le ofere copiilor șansa de a-și descoperi pasiunile.
Directoarea Școlii gimnaziale nr. 1 din Buftea, Aritinica Rudeanu, a mulțumit fundației pentru grija și respectul cu care s-a ocupat de copii, manifestându-și admirația față de faptul că sportivii nu se gândesc doar la performanța lor, ci și la performanțele copiilor cărora le oferă posibilitatea de a-și descoperi creativitatea și talentele.
S-au pus la dispoziția copiiilor, ca profesori, în cea de a doua etapă, actrița Anca Tudorache, profesoara de canto și pian Anca Nagy, profesorul de arte Vasile Haisu și Casian Pătrășcanu, primul bursier al Fundației Ciprian Marica, care a fost admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT), promoția 2020 și care le-a predat copiilor matematică și informatică.