Continuare din numărul anterior
Psihologul Keith Bakker avertizează că acest fenomen este unul social. Dacă observaţi că micuţul dvs. se izolează sau începe să evite comunicarea, cereţi urgent ajutorul unui psiholog și, bineînţeles, apelaţi cu încredere la sfatul unui duhovnic. Și învăţaţi-l să se roage! Vom prezenta în acest material și o scurtă rugăciune pe care trebuie să o rostească atunci când e speriat.
Jocurile online distrug creierul
Răspunsul la întrebarea “Cum poate fi ademenit chiar și un adolescent de 18-19 ani,
într-un joc atât de periculos”, ni-l dau clericii, spunându-ne că-i dăm internetului o falsă valorizare care ne conduce spre o formă de cult idolatră. Același răspuns, dar sub altă formă, îl primim și de la medici, care ne avertizează că jocurile pe calculator afectează grav sănătatea creierului. “Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de activităţile cu un conţinut puternic senzorial – efectiv îţi sparg creierul. Sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare și anume demenţa”, susţine celebrul neurolog Susan Greenfield, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Și nu sunt puţini cei care cad în capcana lumii virtuale. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Americane de Psihiatrie, aproape 90% dintre adolescenţi joacă jocuri video. Un studiu realizat de UNESCO scoate în evidenţă faptul că majoritatea copiilor cu vârste între 7 și 15 ani navighează pe internet nesupravegheaţi.
Cum să vă feriţi micuţul de acest fenomen
- Nu-l mai lăsaţi la calculator mai mult de două ore pe zi,
- Securizaţi calculatorul prin intermediul parolelor și aveţi grijă ca el să nu le afle,
- Încurajaţi-l să meargă să se plimbe în parc, să practice un sport, să vizioneze o piesă de teatru, să se relaxeze la un spectacol de balet etc.,
- Faceţi în așa fel încât, când se joacă la calculator, să nu fie singur în camera lui. Cel mai bine ar fi să-i amenajaţi un spaţiu pentru activităţile online, în care să fiţi și dvs. prezenţi,
- Când navighează în mediul online, încurajaţi-l să opteze spre jocuri la care participă mai mulţi copii, pentru a socializa.
De altfel, pentru a proteja copiii de acest flagel, Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul de Interne, a demarat o campanie de conștientizare și educare, în școli.
Rugăciunea copilului speriat
Doamne Dumnezeul meu,
Eu fricos sunt mereu,
Vino Tu, cu Crucea Ta,
Și ascultă ruga mea:
În lumină să mă scalzi,
Întunericul să-l arzi,
De mână să mă ţii,
Curajul să mi-l învii!
Eu de acum îţi mulţumesc,
Doamne, tare Te iubesc!