Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că este „inacceptabil” termenul de 30 octombrie pe care constructorul Pasajului Piața Sudului l-a avansat pentru finalizarea obiectivului de investiții, precizând că în cazul în care nu se va reveni asupra acestui termen și nu vor fi accelerate lucrările vor începe demersurile pentru rezilierea voluntară a contractului.
„Consider că termenul exprimat în ultima corespondență de către constructor este inacceptabil, și anume 30 octombrie. Asta ar însemna să se mai lucreze în ritm de melc toată vara, iar în septembrie, când se vor relua școlile, practic să nu avem acest pasaj gata. Este de neacceptat și am anunțat asocierea de constructori că, în cazul în care nu vor reveni asupra acestui termen și nu vor accelera ritmul lucrărilor, am început deja demersurile studiind contractul pentru rezilierea voluntară a acestuia. Ne permite atât legislația, cât și termenii contractuali”, a precizat Firea. Aceasta a adăugat că a transmis o scrisoare de nemulțumire către asocierea de constructori care lucrează și care au câștigat contractul de la pasajul Piața Sudului, Euroconstruct și Astaldi, deoarece la data anterioară nu a primit niciun răspuns, deși somase ca în termen de zece zile să fie anunțat noul termen real de finalizare a acestei lucrări.
Firea a mai precizat că un termen rezonabil pentru finalizarea acestui obiectiv de investiții ar fi 15 iulie.
”Maximum ce am accepta pentru a nu rezilia contractul ar fi la mijlocul lunii iulie, să spunem un 15 iulie”, a punctat primarul general.
Cât privește răspunsul constructorului la penultima somație a primarului general, în care se susține că nu i se recunosc anumite cheltuieli făcute, Firea a spus că termenii contractuali sunt „extrem” de expliciți și de asemenea legislația fiscală în domeniu, precum și prevederile organelor care verifică anual instituțiile publice.
„Noi nu avem cum să acceptăm, în afara contractului în vigoare, plăți suplimentare care nu sunt puține, sunt de circa 59% din valoarea inițială a contractului, adică aproape 25 de milioane de euro, să acceptăm să plătim aceste plăți suplimentare câtă vreme nu sunt prevăzute în prevederile contractuale”, a spus Firea.
Pentru această speță, a mai precizat primarul general, este în acest moment un dosar în instanță.
„Dacă o instanță din România va obliga municipalitatea să plătească aceste sume, cu siguranță Primăria Generală prin ordonatorul principal de credite respectă legea în România. Eu nu văd cum o instanță ar putea să dea câștig de cauză unei părți dintr-un contract pentru plăți destul de mari din bugetul public, practic, care nu au fost prevăzute inițial. Deci nu este vorba despre rea-voință a reprezentanților Primăriei, ci despre imposibilitatea legală de a achita practic aceste facturi care nu au în spate nicio justificare și nu sunt prinse nici în contractul inițial”, a susținut Firea.
Referitor la informația potrivit căreia sâmbătă ar urma să se reia circulația pe un fir de mers dus-întors prin Pasajul Piața Sudului, Firea a spus că a aflat neoficial despre acest lucru.
„Am înțeles și eu, mi s-a transmis nu oficial, că sâmbătă se va putea relua circulația pe un fir de mers dus și unul întors prin pasajul Piața Sudului, dar având în vedere că legislația nu permite în acest moment să se realizeze recepții parțiale, practic ar fi răspunderea constructorului pentru acest acces la pasajul Piața Sudului pe un fir dus și pe un fir întors. Așa am înțeles neoficial, nu am primit un document oficial. Noi așteptăm finalizarea în integralitatea sa a acestui obiectiv. Am înțeles că în luna iunie-mai au de primit două instalații care, după evaluarea pe care am făcut-o ieri împreună cu specialiști în domeniu, mi s-a transmis că nu poate dura mai mult de o lună partea de implementare și finalizare a acestui proiect”, a conchis primarul general.