Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ilfov a organizat, în perioada 11-16 mai, simpozionul internațional cu tema ”Chipul Domnului Iisus Hristos în iconografia bizantină”, eveniment parte a unui proiect mai amplu dedicat iconografiei bizantine, a cărui primă etapă s-a desfășurat în Grecia, la Grevena și Kozani, iar după etapa din România, participanții vor merge la Florența, în Italia.
Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
„Schimbul de experință cu partenerii din Grecia și Italia se bazează pe comunicări, conferințe, ateliere de pictură, vizite tematice. Fiecare partener oferă celorlalți găzduire și îndrumare”, a explicat prof. Vasile Bogus, inspector școlar pentru disciplina Religie și arte, din cadrul IȘJ Ilfov. ”Este cu adevărat un vis îndeplinit. Acum un an și jumătate am început un efort cu primul nostru partener din Italia. A fost un gând care a început în Grecia, pentru studenții mei din Kozani, din dorința de a comunica, a ne conecta și interacționa cu alți studenți, nu doar despre iconografie, ci și de a ne cunoaște unii pe alții. Iconografia ne spune lucruri importante, dar într-un limbaj simplu. Noi folosim un limbaj complicat pentru a comunica unii cu alții, dar limbajul iconografiei este limbajul iubirii, este un limbaj pe care, dacă avem inima deschisă, cu toții îl putem înțelege”, a spus, la rândul său, prof. Hristina Matiakis, din Grecia.
Simpozionul a oferit profesorilor de Religie din Ilfov posibilitatea de a participa, indirect, cu referate (despre arta icoanei bizantine, tezaur al identității religios-culturale și tradiționale, specific spațiului ilfovean și românesc, în ansamblul său) la secțiunea ”Comunicări științifice”, care a avut loc vineri, 12 mai, la Centrul Național de Formare Continuă ”Dumitru Stăniloae”, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București.
Evenimentul a urmărit, așadar, valorificarea potențialului oferit de patrimoniul bizantin specific poporului român, respectiv valorificarea potențialului oferit de patrimoniul bizantin-ortodox din spațiul grecesc și italian.
Sesiunea de comunicări științifice s-a bucurat, pe lângă prezența profesorilor de iconografie și artă creștină, pictori iconari și studenți la Artă Sacră din Grecia, Italia și România, de participarea inspectorului școlar general al județului Ilfov, Daniela Barbu și, cum arătam mai sus, a prof. Vasile Bogus, inspector școlar IȘJ Ilfov, pentru disciplina Religie și Arte și a profesorilor de Religie din județ, din partea Consiliului Județean Ilfov – a prof. univ. dr. Victor Neagu, pr. conf. dr. David Pestroiu, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, al Arhiepiscopiei București, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie, Ministerul Educației Naționale, conf. univ. dr. Dumitru Sorica, prof. Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”, Hristina Matiakis, teolog, doctor în arheologie creștină și artă și profesor de iconografie, din Grecia și Alessandro Mazzucchelli, din Italia, specialist în pictură italiană și europeană Romanesque, director ”Associazione Archesofica”, din Florența.
Sâmbătă, 14 mai, la Palatul Șuțu din București a avut loc expoziția/vernisaj cu lucrări iconografice realizate de iconarii participanți la simpozion, iar în zilele următoare au avut loc vizite tematice la obiective cultural-religioase din Ilfov și din București.