Doar 51 din cele 77 de sirene acţionabile automatizat funcţionează la nivelul Capitalei

Doar 51 din cele 77 de sirene cu acţionare automatizată funcţionează la nivelul Capitalei, au precizat reprezentanții Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă București -Ilfov (ISUBIF), la finele exercițiului de alarmare, care a avut loc miercuri, 2 august, pentru verificarea sirenelor ce trebuie pornite în caz de dezastre.

Articol apărut în nr. 363 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

sirene 1

Astfel, potrivit ISUBIF, la nivelul Capitalei, există 77 de sirene centralizate, cu acţionare automatizată, proprietate a Primăriei Municipiului București. ”ISUBIF a verificat în teren, prin sondaj, funcţionarea a peste 25 de sirene din Municipiul București și judeţul Ilfov, rezultatul fiind următorul: 18 verificate în București (trei funcţionale, 15 nefuncţionale), respectiv opt verificate în Ilfov (șase funcţionale, două nefuncţionale – au funcționat cele de la Dărăști, Copăceni, Mo­goșoaia, Ștefănești, Tunari și Gruiu. Nu au funcționat la Pantelimon și 1 Decembrie)”, menţionează reprezentanţii ISUBIF.

Conform sursei citate, unele din sirenele centralizate care la precedentul exerciţiu au funcţionat, pe 2 august nu au putut fi acţionate din motive tehnice, care urmează să fie stabilite de proprietarii acestora. ”În localitatea Buftea au fost introduse sirene noi, după exerciţiul PROCIV, acţionabile de la ISUBIF. De asemenea, la nivelul sectoarelor 2-4 au fost luate măsuri pentru remedierea/îmbunătăţirea sistemului de alarmare publică prin intermediul sirenelor, în prezent fiind în desfășurare aceste activităţi”, precizează reprezentanţii instituţiei.

ISUBIF a solicitat autorităţilor locale să comunice stadiul de acţionare și funcţionarea sirenelor pe care le au în evidenţă și pe care trebuiau să le acţioneze în cadrul exerciţiului de la începutul lunii august.

În fiecare primă zi de miercuri din lună, alarmare, la nivel național

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, de asemenea, că va desfășura, lunar, în fiecare primă zi de miercuri, exerciţii pentru testarea și verificarea sistemului de înștiinţare, avertizare și alarmare în situaţii de protecţie civilă, în toate judeţele ţării. Pentru că este necesară centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a acestor echipamente de înștiinţare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale. ”În prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente la nivel naţional. Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acţionare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean și vor face obiectul unor analize în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Alarmarea populației

Amintim că, în primăvara acestui an, între 18 și 21 aprilie, IGSU a desfășurat, la nivel naţional, un amplu exerciţiu de testare a sirenelor care anunţă situaţiile de protecţie civilă. Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 mijloace tehnice de alarmare existente la nivel naţional. ”Înștiinţarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor”, precizează IGSU.