Edilii din Tunari știu să-și respecte promisiunile. Iar acest lucru se vede. Se poate spune că, de la săptămână la săptămână, dezvoltarea urbanistică a comunei ia amploare. Fără doar și poate, transformările edilitare au fost din ce în ce mai pregnante în ultimul an și jumătate, de când la conducerea localității se află o nouă echipă: primarul Alexandru Neacșu, viceprimarul Cristian Niculae și managerul Marian Ion.

Articol apărut în nr. 378 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Dar lucrurile nu se opresc aici. Proiectele continuă să se nască, pentru ca locuitorii din Tunari să beneficieze de condiții de trai civilizate. Așa cum ­ne-a mărturisit primarul comunei, anul 2017 a fost un an benefic pentru Tunari, pentru că au fost demarate și finalizate foarte multe proiecte.

Cartierul Tineretului la cotele modernității

Unul dintre proiectele de succes ale edililor din Tunari este Cartierul Tineretului care, pe zi ce trece, capătă din ce în ce mai mult atributele modernității. Așa cum a promis primarul Alexandru Neacșu, aici s-au înfiripat o serie de proiecte, care vor face din acest cartier, unde se găsesc circa 450 de locuri de casă, una dintre cele mai civilizate și dezvoltate zone urbanistice din comună. Pentru că, încă din vara acestui an, lucrările edilitare au început în forță. „Am avansat semnificativ cu lucrările. Am acoperit cu suprafață bituminoasă toate străzile cartierului, cu o lungime totală de aproximativ 5 kilometri, au fost amenajate, în proporție de 70%, trotuarele care mărginesc aceste drumuri, a fost realizată rețeaua de canalizare pentru ape pluviale, cam în aceeași proporție, iar din 13 noiembrie au început lucrările de introducere a rețelei de gaze naturale. Rețelele de apă și canalizare menajeră vor demara în cadrul unui proiect POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare – n.r.). Noi am centrat astfel drumurile încât aceste rețele vor fi introduse în spațiul dintre limita de proprietate și străzi, astfel că nu va fi necesar să spargem asfaltul de pe acestea. Totodată, am introdus, în subteran, și rețeaua de telefonie și cablu. Am ținut cont la realizarea acestor lucrări de dorințele și de dispunerea intrărilor locuințelor cetățenilor, adică nu i-am lăsat rupți de partea de carosabil și locuințe. Am amenajat deja un parc și suntem în curs de amenajare a celui de-al doilea. De asemenea, am făcut demersurile necesare pentru relocarea unei grădinițe cu program normal, pe care am avut-o contractată din anul 2014 cu Ministerul Educației, la Dimieni, iar în 2016 am obținut aprobarea ministerului să-i mutăm locația și am delimitat zona unde se vor construi locuințele pentru profesorii care se vor stabili la noi în comună”, ne-a spus primarul Alexandru Neacșu.

Am mai aflat și faptul că edilii au făcut deja demersurile pentru locarea viitoarei stații de tratare a apei, în vederea extinderii rețelei de apă prin proiectul din cadrul POIM, a cărui finanțare se va semna către sfârșitul anului.

Asfalt, pe 11 străzi din comună

De circa două săptămâni a fost demarat și proiectul de balastare, asfaltare și reparații a 10 străzi comunale. Este vorba de străzile Camil Petrescu, Tudor Arghezi, Balta Pasărea, Alexandru cel Bun, Ocolului, Mihai Viteazu, Intrarea Câmpului, Paradisul Verde, Nicolae Iorga și Islazului. Toate aceste drumuri însumează o lungime de 3,812 kilometri. „Am început cu Nicolae Iorga și Paradisul Verde, pentru că aceste străzi se află într-o zonă importantă, cea industrială, unde se află firme care aduc bani la bugetul local. Derularea proiectului se întinde pe o perioadă de doi ani, anul acesta și anul 2018, și intenționăm să-l terminăm până în vara anului viitor. Odată finalizat acest proiect, mai bine de 80 la sută dintre drumurile din Tunari vor fi asfaltate”, ne-a precizat Alexandru Neacșu.

Grădinița cu program normal, din Tunari, va fi extinsă

O altă investiție a Primăriei Tunari, în valoare de 1,6 milioane de lei, va fi destinată extinderii grădiniței cu program normal, care, în prezent, are doar trei săli de curs, pentru cele trei grupe de copii. Proiectul prevede mansardarea clădirii existente, ceea ce va duce la dublarea capacității acesteia. Investiția este necesară deoarece populația comunei crește semnificativ an de an. Potrivit primarului Neacșu, anual, primăria eliberează peste 500 de autorizații de construire noi, ceea ce arată că din ce în ce mai mulți bucureșteni vin să locuiască în Tunari, iar populația comunei a ajuns, neoficial, la mai mult de 10.000 de locuitori, dintre aceștia doar 5.050 având actele de identitate în localitate.

O altă veste bună pe care ne-a dat-o primarul este aceea că proiectul pentru construirea unei case de cultură în comună a intrat în faza de licitație, astfel că edilii speră ca anul viitor lucrările de construcție să fie demarate. Valoarea acestei investiții se ridică la 2 milioane de euro, o finanțare realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI).