Consiliul Județean Ilfov, în luptă cu inerția
La sfârșitul lunii noiembrie, la Centrul de cercetare ELI-NP, a avut loc o conferință de presă a Asociației Măgurele Science Park (MSP), în care au fost prezentate stadiul în care se află acest proiect, dar și problemele cu care se confruntă inițiatorii acestuia. Concluzia acestei conferințe a fost că e nevoie de o colaborare mai stânsă între toți factorii responsabili, pentru ca această inițiativă, de importanță națională, să poată prindă viață cu succes.
Articol apărut în nr. 381 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
La eveniment au participat membrii Asociației Măgurele Science Park, respectiv Consiliul Județean Ilfov, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Primăria Măgurele, conducerile institutelor de cercetare, reprezentanți ai organismelor internaționale și naționale din domeniile bancar, de afaceri, IT, precum și firme interesate de participarea în acest proiect.
Să privim dincolo de limite
Președintele Consiliului Județean Ilfov a vorbit despre importanța acestui parc științific și a subliniat beneficiile pe care le-ar putea aduce Centrul de Excelență în Cercetare Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate care urmează să fie construit aici. „Proiectul ELI-NP ne permite să privim dincolo de limite, așa cum spunea prof. Nicolae Zamfir. Cercetătorii noștri sunt pregătiți să producă noi elemente pentru depistarea sau tratarea unor boli dintre cele mai grave, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Ne-ar trebui numai pentru acest centru în jur de 45 de milioane de euro. Iar pentru prima fază a proiectului MSP, care se va întinde pe o suprafață de 5 hectare, ne-ar trebui circa 70 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect va fi finalizat în ianuarie-februarie 2018”, a precizat președintele CJ Ilfov.
De 4 ani, MSP așteaptă ca Guvernul să-i aloce un teren
Una dintre problemele cu care se confruntă inițiatorii proiectului este cea care privește alocarea unei suprafețe de teren de 5 ha, pentru care este necesară o hotărâre de guvern. „În privința terenului propice ridicării Parcului Științific, am identificat, încă din 2013, o unitate militară dezafectată, pentru care am făcut o solicitare Guvernului, încă din acel an, pentru a transfera terenul în proprietatea Consiliului Județean Ilfov. Probabil că rapiditatea cu care s-au schimbat prim-miniștrii nu le-a permis să ni se răspundă la această solicitare…
Privitor la finanțarea proiectului am deschis discuții cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și, mai mult decât atât, la Consiliul Județean ne-am creat rezerve bugetare, astfel încât, la momentul potrivit, vom putea demara în forță construirea Parcului Științific”, a explicat Marian Petrache.
Poate România valorifica la maximum laserul ELI-NP?
Președintele CJ Ilfov a prezentat, în continuare, eforturile depuse pentru ca MSP să prindă, în sfârșit, viață. „De patru ani am format o echipă care a vizitat cele mai emblematice parcuri științifice din Europa – Salonic, Bordeaux, Malaga, Barcelona – pentru a căpăta experiență în acest domeniu. Așadar, avem bani, avem experiența necesară, mai avem nevoie doar de un aviz pentru teren și ne apucăm de treabă. (…) Vreau să vă spun că se va înființa un institut internațional care va cuprinde cele trei lasere de acest tip – cele de la Praga, Szeged și Măgurele. Prin urmare, este obligația noastră să-i ținem aici pe cei care vor dezvolta aplicații și tehnologii generate de cercetare. (…) Dar acest proiect nu poate fi realizat doar de o singură entitate administrativă. Este nevoie de o colaborare strânsă între Consiliul Județean, Primăria Măgurele, Primăria Capitalei și Guvernul României. Este o decizie majoră a României. Putem valorifica la maximum laserul de la Măgurele? Dacă nu, vom vorbi de o cercetare de care se vor bucura alții, din alte țări!”, a afirmat Marian Petrache.
Conectivitatea lasă de dorit
Președintele Consiliului Județean Ilfov a mai ridicat o problemă deosebit de importantă de care se lovește proiectul Măgurele Science Park: cea a infrastructurii necesare pentru a ajunge în Măgurele. Marian Petrache a subliniat necesitatea stringentă de a pune în aplicare Planul de Mobilitate Urbană, care prevede un traseu direct de la Aeroportul Otopeni și de la Gara de Nord, astfel încât circulația către această zonă să fie mult ușurată. El a precizat că a avut discuții cu ministrul Transporturilor pentru accelerarea implementării proiectului Autostrăzii A0, concentrică Centurii Capitalei, și pentru reabilitarea căii ferate de Centură, pentru a ușura accesul în zona Măgurele. „Astăzi, în lumea parcurilor științifice există un singur cuvânt: conectivitate. Atât! Ai conexiuni la drumuri, ai conexiuni la internet, ai conexiuni la știință? Ești în viață! Nu ai conexiuni, nu exiști!”, a spus Marian Petrache
Nu trebuie „să pierdem trenul”!
La rândul său, prof. acad. Nicolae Zamfir, directorul Centrului ELI-NP de la Măgurele, a subliniat importanța existenței unui parc științific în vecinătatea unui asemenea centru de cercetare unic la nivel mondial. „Peste tot în lumea civilizată, odată cu cercetarea științifică s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie, pentru că avem nevoie unii de alții. (…) Colaborarea cu industria trebuie făcută permanent, trebuie să existe un dialog continuu. (…) ELI-NP va fi un centru unic în lume. (…) Există sute de firme în lume care ar vrea să aibă legături cu noi, iar prin acest parc se creează premisele unei astfel de colaborări. Atragerea unor firme va duce inevitabil la dezvoltarea regiunii. Dar, atenție, trenul nu va trece de două ori prin această stație. Dacă nu prindem acest tren, el va opri în alte stații, iar interesul industriei se va muta în alte părți. În privința institului internațional, noi avem toate argumentele de partea noastră, pentru ca sediul să fie la Măgurele. Am fost întrebat, de curând, în cât timp se poate ajunge la aeroport. Dacă vorbim de celelalte centre (Praga și Szeged – n.r.), la amândouă au fost construite autostrăzi până la aeroport! Noi avem probleme să aducem un cercetător străin de la Otopeni până la Măgurele. Dacă ar face-o pe cont propriu, el ar trebui să ia expresul până în Piața Unirii, după aceea tramvaiul 32 până la Depoul Alexandria, iar apoi maxi-taxi sau autobuzul RATB până la Măgurele!”, a arătat prof. Zamfir.
Ce presupune Măgurele Science Park
Într-o primă etapă, proiectul parcului științific de la Măgurele cuprinde construirea unui Centru de Excelență în Cercetare Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate, un Incubator de Afaceri, un Centru de Transfer Tehnologic, un Centru de Conferințe și Birouri, precum și Centrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, Centrul de Inovare, Muzeul Viitorului și Centrul de Cercetare Materiale Avansate. Valoarea totală a investiției, în această etapă, este estimată la circa 70 de milioane de euro. Din această sumă, aproximativ 45 de milioane de euro vor fi alocați Centrului de Excelență în Cercetare Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate. În centru vor funcționa laboratoare de cercetare, de diagnosticare și imagistică: ecografie, PET-CT, CT-SIM, MRI, secții de tratament (HIFU, radioterapie externă, brahitermie, hipertermie, terapie hiperbarică), cabinete medicale, saloane pentru pacienți, săli de curs, și o bibliotecă.