Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, a informat Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă dat publicității de Agerpres.ro.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui – devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. „Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor
În Vinerea Mare creștinii retrăiesc ultimele clipe din viața Mântuitorului ținând post negru și retrăgându-se în așezămintele sfinte pentru rugăciune și închinăciune. În această zi, Hristos Domnul a fost răstignit și pus în Mormânt cu Trupul, în iad cu Sufletul, în Rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. De aceea, Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. Preoții săvârșesc în biserici, pomenirea mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale lui Hristos. “Din Evanghelii aflăm că în această zi a avut loc răstignirea și moartea pe Cruce a lui Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub osânda păcatului strămoșesc, din gheara morții celei veșnice. Într-o carte a bisericii Ortodoxe se găsește un sfat care îndeamnă pe toți creștinii ca în această zi să țină post mai sever numit și post negru. În această zi se pune în Mormânt Trupul Domnului Iisus Hristos, moment comemorat prin scoaterea Epitafului care va fi pus pe o masă în mijlocul bisericii, spre închinare și cinstire. Pe seară se cântă slujba de îngropare sau Prohodul Domnului. În această zi nu se împărtășesc credincioșii deoarece nu se face Sfânta Liturghie, această zi fiind una Aliturgică”, spune părintele Ioan, de la Parohia Jilava.