Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va recupera până la 31 decembrie 2018 banii plătiţi în plus crescătorilor de bovine în contul sprijinului cuplat şi al ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) pe anul 2017.

Așadar Ministerul Agriculturii a găsit soluţia să corecteze greşeala de calcul a APIA şi să recupereze sumele plătite fermierilor înainte de determinarea numărului de animale eligibile şi a cuantumului final al subvenţiilor. Acesta propune un proiect de ordonanţă prin care sunt modificate şi completate mai multe acte normative privind gestionarea fondurilor europene, inclusiv Ordonanţa subvenţiilor, OUG 3/2015, prin care se „creează cadrul juridic pentru situaţia în care cuantumul unitar calculat conduce la o supracompensare a unor beneficiari, care determină utilizarea plafonului maxim alocat înainte de a fi plătite toate animalele eligibile (determinate)”.

Recuperarea sumelor – prin plăți voluntare sau deduceri ulterioare

Concret, proiectul de act normativ prevede ca diferenţa de bani să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, până la recuperarea acesteia, astfel încât să poată fi plătite toate animalele eligibile (determinate). „Recuperarea sumelor se realizează de la beneficiarii care au primit supracompensare/plăţi în exces până la data de 31 decembrie 2018, prin plăţi voluntare sau prin deducerea acestora din drepturi de plată viitoare în cadrul altor scheme de sprijin”, mai stabileşte documentul.

Cum s-a ajuns în această situație

În momentul în care a anunţat fermierii că au de dat bani înapoi, APIA şi-a justificat greşeala afirmând că s-a grăbit şi a sărit nişte etape de control ca să le poată plăti avans din aceste subvenţii şi crescătorilor de animale, pentru prima dată în istoria subvenţiilor!

După recalcularea cuantumurilor de către APIA, în cazul sprijinului cuplat pentru vaci de lapte, crescătorii de bovine trebuie să returneze cca. 41 de euro/cap de animal, pentru bivoliţe de lapte – cca. 14 euro/cap, iar pentru taurine de carne şi metişi – cca. 73 euro/cap. În cazul ANT pentru specia bovine – sector carne (ANT 8), diferenţa de returnat către APIA este mult mai mică, de cca. 2 euro/cap de animal.

Până la reglementarea acestei situaţii, crescătorii de bovine nu pot primi adeverinţe de credit de la APIA, deoarece în baza de date a Agenţiei figurează ca fiind datori, având „debite nerecuperate”.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.417