Nevoie de regionalizare, ca de aer!
Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR și platforma CaleaEuropeană.ro au organizat recent, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov (CJI) și al Primăriei Municipiului București (PMB), un eveniment local privind identificarea soluțiilor integrate pentru dezvoltare regională în arii metropolitane, construit sub forma unei platforme de dialog între autorități și cetățeni ca beneficiari, orientat către soluții privind provocările economico-sociale și oportunitățile de dezvoltare ale regiunii București-Ilfov, cea mai dezvoltată din România, cu un PIB/cap de locuitor de 139% din media Uniunii Europene.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 420
La dezbaterea cu tema ”Soluții integrate pentru dezvoltare regională în arii metropolitane: Regiunea București – Ilfov” au participat Robert Negoiță, președintele Delegației naționale a României la CoR, primar al Sectorului 3, Marian Petrache, președintele CJI și membru supleant al Delegației naționale a României la CoR, Sorin Chiriță, City Manager – PMB, subprefectul județului, Laurenția Georgeta Tortora, coordonatorii celor mai importante proiecte care se dezvoltă în Ilfov.
În debutul discuțiilor, preşedintele CJI, Marian Petrache, a făcut un apel către Executiv pentru a repune în dezbatere procesul regionalizării. ”Lansez un apel către Guvern pentru a repune în dezbatere procesul regionalizării şi reformei administrative. Avem nevoie de acest lucru ca de aer. L-am început în 2012 mai serios şi l-am abandonat. Nu cred că e un moment mai propice decât astăzi. Trebuie să avem curajul să facem acest lucru, trebuie să începem să gândim la scară mare”, a spus Petrache, completând că, din păcate, viaţa publică este dominată de scandalurile politice, mai puţin de dezbaterile care într-adevăr ar putea aduce beneficii vieţii oamenilor. „Astăzi, Bucureştiul produce 25% din PIB-ul României, un sfert dintre societăţile comerciale se află în regiunea Bucureşti-Ilfov, institutele de cercetare, universităţile sunt tot aici, din punct de vedere economic Bucureştiul şi-a atins limitele. Dacă vrem ca Bucureştiul să rămână în continuare un motor al dezvoltării economiei româneşti, va trebui să gândim pe tot acest spaţiu – Bucureşti şi Ilfov”, a explicat președintele CJI.
O viziune unitară
”Să nu uităm că Europa e construită pe doi piloni foarte importanţi – competitivitate şi coeziune. Trebuie să dăm dovadă şi de competitivitate în această regiune, dar şi de coeziune. (…) Regionalizarea trebuie făcută cât mai urgent şi dacă în ţară presiunea nu este aşa de mare, aici la noi vedem în fiecare zi că lucrurile nu mai pot continua aşa, că trebuie să se întâmple ceva, să fie o viziune unitară”, a adăugat preşedintele CJI.
La rândul său, administratorul public al municipiului Bucureşti, Sorin Chiriţă, a afirmat că Bucureştiul e într-o continuă creştere economică conform datelor Băncii Mondiale, ceea ce pune presiune pe serviciile publice. ”E clar că nu ne putem limita doar la arealul teritorial al Capitalei”, a subliniat Chiriţă. El a spus că transportul public local trebuie să intre în conectivitate, prin puncte intermodale, cu transportul feroviar. ”Cu cât îmbunătăţim această conectivitate, cu atât scade traficul în Bucureşti”, a arătat el. În opinia sa, Bucureştiul poate fi port la Dunăre. ”Dacă acum 15 ani nu se justifica această dezvoltare, astăzi se justifică, pentru că e mult mai ieftin transportul pe apă şi, în acelaşi timp, salvăm autostrăzile, drumurile. (…) Avem nevoie şi de un aeroport în zona de sud”, a adăugat Chiriţă.
”Oamenii care ies în Piaţa Victoriei sunt aceia care au rămas fără speranţă”
”Cred că ţine de zona administrativă şi zona politică să redea speranţa acestei ţări. Oamenii care ies în Piaţa Victoriei, din punctul meu de vedere, sunt aceia care au rămas fără speranţă, iar treaba asta se întâmplă din cauza unor ticăloşi care nu-şi fac treaba sau şi-o fac prost. Este un punct de vedere personal. (…) Eu personal am un obiectiv – şi anume acela de a contribui cât pot eu din punctul meu de vedere să le dăm speranţa oamenilor că în România se poate şi cred că fiecare dintre noi avem un rol de jucat în această direcţie. Nu mi se pare corectă abordarea. «Ar trebui să facă preşedintele sau primul-ministru sau miniştri sau Parlamentul sau administraţia locală». Da, e adevărat, sunt primii responsabili, dar schimbarea în bine este o chestiune care ţine de fiecare dintre noi”, a spus Negoiţă, care s-a declarat un euro-optimist convins şi crede că aderarea României la UE a fost cea mai mare oportunitate pe care ţara noastră a avut-o vreodată. ”E un club select, performant, şi un club la care se uită, de ce să nu recunoaştem, tot restul lumii. (…) Sunt mândru că sunt european. Eu sunt un euro-optimist convins”, a adăugat edilul. În opinia sa, de când România este membră UE, a avut un progres enorm. Cu toate acestea, edilul nu este mulţumit de modul în care România profită de apartenenţa la UE. ”Îl văd în sală pe dl. Nicula (n.r. – Dan Nicula), care este preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). (…) Au fost nişte interese prin zonă să-l schimbe pe dl. Nicula de la ADRBI şi se pare că au existat nişte discuţii, s-a făcut un audit, (…) după care audit, azi e suspendat POR – Programul Operaţional Regional, din cauza faptului că unii de-ai noştri, români, sunt atât de iresponsabili să se joace cu aşa ceva (…) – 860 de milioane de euro din FEDR stau ca o sabie a lui Damocles deasupra noastră, pentru că orice euro din cei 860 de milioane pe care nu-l atragem până la 31 decembrie sunt bani dezangajaţi şi pierduţi pentru totdeauna, e un act antinaţional, din punctul meu de vedere e de CSAT. Cred că cei care îndrăznesc să facă aşa ceva ar trebui să răspundă. (…)”, a afirmat Negoiţă.