Lumea întreagă a celebrat, pe 11 noiembrie, Ziua Armistițiului, prin diverse ceremonii. Ziua care, în urmă cu un secol, avea să pună capăt Primului Război Mondial și să aducă pacea între popoare a fost marcată și în Ilfov. În orașul Pantelimon, în semn de omagiu pentru eroii locului care au pecetluit liniștea și fericirea localnicilor de azi, a fost sfințită biserica zidită de părintele Melinte și familia sa. Un măreț lăcaș de cult împodobit cu scenele Raiului, unde localnicii pot să-și plângă înaintașii și să se roage în tihnă pentru odihna sufletelor lor. Tot atunci, a fost sfințit și monumentul eroilor din curtea bisericii.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 429, ediția print
Sâmbătă, 10 noiembrie. Revenim cu dragă inimă în orașul Pantelimon. În sunetul dulce al clopotelor, ne alăturăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, rugătorilor bisericii păstorită cu multă dragoste și dăruire de părintele Cristian Melinte. Deși era dimineața devreme, soarele și căldura mângâiau duios de la frunzele arămii până la chipurile blajine ale localnicilor uniți în iubire și credință. În sfântul lăcaș, atmofera era caldă și plină de pioșenie. Totul parcă prevestea că părintele Grigore Melinte, suit la Ceruri de puțin timp, zâmbea a bucurie pentru că, în sfârșit, avea să i se împlinească visul din timpul vieții. Să-i fie târnosită biserica pe care a ridicat-o cu trudă.
Așezământul, pus sub ocrotirea luminătorilor lumii
Un sobor ales de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele consilier administrativ Dumitru Ștefănescu, părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud și părintele paroh Cristian Melinte, a dat binecuvântarea edificiului ridicat prin jertfa familiei părintelui Melinte. O mulțime de credincioși a asistat la slujba minunată săvârșită de preoți. Îmbrăcată în haina sfințirii, înfrumusețată cu picturi deosebite și înmiresmată cu minunatele flori de sezon, biserica a fost închinată Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, precum și Sfântului Mare Mucenic Carp.
„Ziua de astăzi este una de sărbătoare pentru parohia în care ne aflăm, pentru familia părintelui Melinte, pentru credincioșii care venind uneori aici, în preajma bisericii, la mormintele celor dragi, s-au legat de această biserică și pe care astăzi cu ajutorul lui Dumnezeu și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am târnosit-o. Biserica este, pe de-o parte, loc al bucuriei unde ne întâlnim cu Domnul, dar este și un loc al lacrimilor unde plângem păcatele noastre și unde plângem pe cei care nu mai sunt. Bisericile sunt în mod paradoxal locuri ale bucuriei, dar și locuri ale întristării, ale lacrimilor care aduc apoi bucurie. Pentru că lacrimile de pocăință aduc întotdeauna bucurie, bucuria întoarcerii în casa Părintelui Celui Bun, bucuria regăsirii sau a venirii în sine și bucuria întâlnirii cu ceilalți. Nădăjduim că părintele Grigore se bucură din Ceruri de acest moment deosebit. Dânsul a început această lucrare, dar părintele Cristian, în ultima perioadă, s-a ostenit alături de tatăl său pentru ca această biserică să fie înfrumusețată după cum se vede. În ultima perioadă, mai ales în anul acesta, aici s-au făcut numeroase lucrări (n.r. – refacerea pardoselii, a picturii, a exteriorului bisericii, construirea unui așezământ social, ridicarea monumentului eroilor și multe altele) ”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Cu inimile deschise, credincioșii au vărsat lacrimi și au rostit rugăciuni la mormântul părintelui Grigore Melinte, ctitorul bisericii. Un sfânt cu adevărat mare pentru localnicii din Pantelimon/Cernica și pentru toți cei ce l-au cunoscut, un înger printre îngeri care acum veghează de Sus asupra fiilor duhovnicești ai parohiei și-i călăuzește la nevoie. Slujba de pomenire a părintelui ctitor a fost săvârșită, de asemenea, de soborul coordonat de Preasfințitul Părinte Timotei.
„Ziua de astăzi nu este despre mine, este despre un vis. Duminică, pe 4 noiembrie, s-au împlinit 40 de zile de când tatăl meu s-a înălțat la Ceruri. Sper ca atunci judecata lui să fi fost pe măsura roadelor muncii lui. Am încercat doar să înfăptuiesc o promisiune făcută și am accelerat puțin lucrările după ce, pe data de 12 august, starea sa de sănătate s-a agravat și era să-l pierdem. Atunci mi-am dat seama că, deși el spunea mereu că avem vreme să le facem pe toate bine, de fapt mai aveam foarte puțin timp pentru a împlini ceea ce ne doream și am început să accelerăm puțin. Până pe 26 septembrie, când s-a mutat la Domnul, au fost clipe în care am crezut că nu vom reuși. Dar, după ce s-a suit la Ceruri, am simțit ajutorul lui. De acolo, de Sus, parcă avea un dar aparte de a aduna oamenii și de a-i încuraja să realizeze lucruri bune. Așa cum spuneam, ziua de astăzi nu este despre mine ci despre dorința lui de a face acest așezământ. Și dacă, de la înființarea parohiei din 2014 de când s-a desprins de Parohia Cernica au trecut patru ani, construcția acestei biserici a durat ceva mai mult, aproape 20 de ani. Au fost 20 de ani de jertfă care, la un momentdat și-au pus amprenta asupra sănătății părintelui. Era zi lumină în parohie, în cimitir, încercând să facă ceva pentru așezământ sau să ajute pe fiecare cum putea. Însă, nu puteam face toate lucrările binecuvântate astăzi fără îndrumarea și ajutorul sfințiilor voastre. Vă mulțumesc și nădăjduiesc că mă veți povățui și pe viitor ca să împlinesc și alte lucruri care vor duce la dezvoltarea parohiei noastre! Îmi doresc ca locul pe care l-ați sfințit astăzi să devină un punct de atracție pentru tinerele generații. Vreau ca tinerii noștri să-L cunoască pe Dumnezeu, să prețuiască rugăciunea și să învețe că nimic nu se face fără jertfă, fără înțelegere și dragoste de Dumnezeu”, a spus părintele paroh Cristian Melinte. Pentru dragostea față de biserică și pentru jertfa sa din toți acești ani, părintele Cristian Melinte a fost ridicat la rangul de Iconom Stavrofor, cel mai mare rang pe care îl poate avea un preot. De asemenea, mama și soția sa au primit din partea Patriarhiei Române distincții de onoare.
„Îmi exprim bucuria pentru primirea acestui rang de către părintele paroh. Cu siguranță se bucură foarte mult și părintele Grigore. De când ne-am întâlnit mai des, în ultimii trei ani, dânsul spunea că ar trebui să primească și părintele paroh (n.r. – părintele Cristian Melinte) o recompensă. Iată că aceasta a venit! Dar, mai presus de rangul acesta este bucuria slujbei de sfințire a bisericii. Faptul că de atâția ani biserica nu a fost târnosită, iată că acest vis al părintelui Grigore s-a împlinit. Și, chiar dacă el nu este acum cu noi din punct de vedere fizic, cu siguranță sufletul este aici cu noi și se bucură. Vă felicit, părinte Cristian, pentru tot ceea ce ați făcut pentru biserică! Se vede înnoirea, faptul că biserica a fost primenită. Vă doresc să zidiți și sufletește. Dumnezeu vă va răsplăti pentru toate”, a spus părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.