Ziua de 16 noiembrie a fost, la Jilava, una dintre multele zile dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost marcat așa cum se cuvine la Școala Generală Nr. 1, printr-o manifestare artistică de excepție, la care au luat parte copiii comunei.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 429, ediția print
Îndrumați de cadrele didactice, micuții au dovedit că știu ce înseamnă, cu adevărat, să își cinstească istoria. Pe lângă ansamblurile populare care au cântat, au dansat și au bucurat inima celor prezenți, elevii au realizat o serie de expuneri științifice care dovedesc că au studiat cu sârg istoria celor 100 de ani ai României, motiv pentru care, de altfel, au și fost premiați de primarul localității, Ilie Elefterie Petre, cu diplome de participare și cărți. Am aflat informații prețioase despre Unirea Basarabiei cu România, primul Război Mondial sau chiar despre istoria comunei Jilava.
Mai mult, la eveniment au participat și veteranii Jilavei, luptători în războaiele care au marcat istoria noastră. Aceștia au fost, la rândul lor, premiați de autorități pentru serviciile făcute României pe câmpul de luptă, dar au fost omagiați și prin prezentări ample și pline de emoție. Profesorul de istorie Aurel Costel Dumitrescu, care a scris Monografia Comunei Jilava, a coordonat elevii ce au susținut prezentările istorice, tinerii documentându-se pentru realizarea acestor proiecte mai bine de o lună, atât prin biblioteci sau arhive, cât și apelând la memoriile veteranilor de război sau la documente vechi de familie.
Toți cei prezenți au rememorat momente cruciale ale istoriei, cu atât mai mult cu cât au avut șansa de a parcurge câteva prezentări substanțiale menite să aducă un omagiu înaintașilor în anul Centenarului. Elevii au dovedit prin materialele lor că s-au implicat foarte mult, sub coordonarea profesorilor, și au pus mult suflet pentru desfășurarea acestui eveniment. Datorită lor, am reușit să fim martori, chiar și pentru câteva clipe, ale acelor vremuri.
”Ne bucurăm să fim gazda celui mai important eveniment al anului 2018, un an cu semnificație deosebită pentru România – comemorarea celor 100 ani de la Marea Unire, eveniment organizat cu sprijinul Primăriei și Parohiei Jilava. Desfășurăm astăzi cea de-a doua activitate cuprinsă în calendarul proiectului local «Centenarul în Jilava», activitate care are ca scop educarea elevilor în spiritual unității naționale și sensibilizarea comunității referitor la menținerea dezideratului unirii naționale în prezent, dar mai ales în viitor”, a declarat Doina Țecu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Jilava.
Dimensiune educativă
Dascălul a atras atenția că principala dimensiune a Centenarului este cea educativă, pentru ca tânăra generație, societatea în ansamblul ei, să-și însușească valorile, atitudinile, convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației 1918.
”Suntem onorați de prezența unor invitați de seamă, Florentina Ecaterina Costea, Inspector General în ISJ Ilfov, Ilie Elefterie Petre – primarul comunei Jilava, o prezență permanentă în școala noastră, omul pentru care Educația în școala jilăveană este o prioritate, directorul Școlii Gimnaziale nr.2 Jilava – Constantin Stan Stoica, reprezentanți ai administrației locale, onorabili veterani. După cum știm să ne cinstim eroii și istoria, vom fi capabili să ne proiectăm viitorul ca națiune, vom ști, cu siguranță, cum să construim România de mâine”, a subliniat directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jilava.
Inspectorul Școlar General, Florentina Ecaterina Costea a precizat la rândul său: ”Am certitudinea că doar împreună vom face lucrurile să se miște în direcția pe care o vrem cu toții, adică o direcție bună. Nu putem face acest lucru dacă uităm trecutul sau dacă nu avem o legătură foarte strânsă între partenerii noștri, neamurile noastre care au trăit înaintea noastră. Mulțumim întotdeauna părinților că au încredere în noi, cadrele didactice, să își lase ce au mai scump pe lume, adică copiii, în grija noastră și a educației noastre. Sigur că nu ne putem desfășura activitatea fără o colaborare foarte bună cu administrația publică locală, iar în această localitate legătura este strânsă și apreciem acest fapt”.
”Fiți buni, cinstiți și iubitori”
Primarul comunei Jilava, Ilie Elefterie Petre, le-a urat bun venit oaspeților, apoi a făcut o scurtă prezentare asupra a ceea ce organizatorii și-au dorit să marcheze prin acest eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. ”În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918, desăvârșirea statului român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Aniversarea Centenarului trebuie să fie un moment de trezire și de renaștere, de schimbare de atitudini și mentalități în abordarea problemelor fundamentale în folosul prezentului, dar mai ales al viitorului. Este un moment de unitate care ne aduce împreună, mai cu seamă în acest an atât de important pentru România, anul Centenarului Marii Uniri. Copiii trebuie învățați că istoria neamului românesc este ea însăși o lecție de viață, voință și iubire. Dorim ca prin modul în care abordăm tema ”Centenarul Unirii” să înțelegem semnificația acestui eveniment, prin cântec, povestiri istorice și activități interesante, să trezim sentimente de mândrie și prețuire a istoriei neamului românesc, să descoperim valori morale ale poporului nostru: dragoste de țară, eroism, vitejie și bunătate”, a spus edilul.
Domnia sa a dorit, cu această ocazie să transmită asistenței mai multe îndemnuri: ”Să fim mai blânzi unul cu celălalt și să dăruim cu sufletul deschis ajutorul nostru oricui are nevoie! Să proiectăm viitorul în prezent! Îmi doresc o lume mai bună și mai înțelegătoare! Fiți buni, cinstiți și iubitori! Visați, îndrăzniți la un viitor mai bun, mai luminos pentru noi, pentru copiii noștri! Educația este calea spre succes, așa cum inovația este calea spre progres. Să nu uitați trecutul, trăiți prezentul pentru a construi viitorul”. Primarul și-a încheiat astfel discursul, menționând că tot ceea ce se întâmplă în comuna Jilava este un adevărat exemplu de muncă în echipă.
O adevărată lecție de istorie menită să ne facă mai atenți la istoria neamului nostru, la momentele importante ale vieții și, mai ales, la oamenii care și-au jertfit viața pentru ca noi să putem trăi astăzi în liniște și siguranță.