MADR a anunțat că micii fermierii că pot să beneficieze de un ajutor de maximum 100.000 de euro, pentru promovarea produselor tradiționale din ferme, prin submăsurile 16.4 și 16.4a. – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare.

Pentru aceasta, fermierul care solicită ajutorul trebuie să fie fiscalizat, persoană fizică autorizată, întreprindere de familie sau întreprindere individuală.

Cu acest ajutor, micii fermieri își vor putea aduce produsele tradiționale din ferme pe piață, creându-se lanțul scurt alimentar, așa cum a propus Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Obiectivul acestor submăsuri este de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte. Submăsurile au la bază sprijinirea parteneriatelor constituite din minimum un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care activează în sectorul agricol și minimum un partener din categorii precum: microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare, sanitare, de agrement și de alimentație publică, fermieri (persoane fizice sau entități organizate juridic).

În funcție de obiectivele proiectului, în cadrul parteneriatului pot fi incluse și alte entități relevante, cum ar fi institute și stațiuni de cercetare.

Cheltuieli eligibile

O condiție importantă o constituie faptul că liderul de proiect trebuie să fie o entitate legal constituită, ca de exemplu PFA, II, IF.

Cheltuielile eligibile sunt studii/planuri, costuri de funcționare a cooperării, costuri directe ale proiectelor specifice corelate cu planul proiectului, costuri de promovare.

Valoarea maximă a sprijinului de care poate beneficia un fermier este de 100.000 de euro.

Prin submăsura 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” au fost lansate 4 sesiuni de depunere proiecte, cu o alocare de 15,6 milioane Euro.

Numărul de proiecte depuse este de 124, din care selectate au fost 60 în valoare de 5,7 mil. Euro, iar cele contractate sunt 49 proiecte în valoare de 4,6 milioane Euro.

Sesiunea, deschisă până pe 30 aprilie

În ceea ce privește sM 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare”, au fost lansate 3 sesiuni de depunere proiecte cu o alocare de 14,2 mil. Euro. Numărul de proiecte depuse este de 36, din care selectate au fost 22 proiecte în valoare de 2,1 mil. euro, iar contractate sunt 19 proiecte în valoare de 1,8 mil. Euro.

În prezent, este deschisă o sesiune până pe 30.04.2019 în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, atât pentru sM 16.4 cât și pentru sM 16.4a.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.444