În fiecare an, pe 25 martie, odată cu sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, este marcată Ziua Poliţiei Române. Cu ocazia aniversării a 197 de ani de la atestarea documentară a Poliției Române, a devenit o tradiție ca polițiștii să fie alături de copii pentru a sărbători.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 455

În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că „Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii“.

Specialiștii Inspecto­ra­tului de Poliție al Ju­dețului Ilfov au primit în vizită, luni, 25 martie, aproape 50 de copii din unitățile de învățământ de pe raza județului, profesori și părinți, cărora ­le-au pregătit o mulțime de surprize menite să le arate ce înseamnă viața de polițist, cât este de frumoasă și, în același timp, cât este de importantă pentru întreaga societate. Invitat special la sărbătoarea poliției ilfovene a fost micuțul Vicențiu Marian Onea, în vârstă de 4 ani, un băiețel din Comuna Chiajna care și-a dorit foarte mult să afle ce înseamnă munca de polițist, iar curiozitatea i-a fost răsplătită din plin, cu ajutorul părinților și al conducerii IPJ Ilfov.

”Vreau să fiu polițist!”

Inspectoratul de Poli­ție al Județului Ilfov a organizat pentru copii activitatea intitulată „Vreau să devin polițist!”,  având ca tematică evidențierea calităților fizice și morale pe care trebuie să le aibă o persoană care își dorește să urmeze această carieră.

Activitatea a debutat în sala de festivități cu prezentarea unui filmuleț privind activitățile zilnice desfășurate de structurile operative.

”Polițiștii din Ilfov ­și-au întâmpinat musafirii cu mașini, tehnica din dotare, câini special antrenați și au demonstrat astfel cât de complexă și importantă este meseria de polițist”, ne-a spus comisarul șef Anne – Marie Ciolcă, purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov.

Cei mici au intrat în contact direct cu tehnica din dotarea serviciului criminalistic, unde au putut experimenta procedura de relevare a urmelor papilare, de amprentare, cât și descoperirea urmelor cu ajutorul instrumentelor din dotare, fiindu-le prezentat  totodată autolaboratorul criminalistic.

De asemenea, copiilor le-au fost prezentate de către specialiștii Serviciului de Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase mai multe tipuri de arme și le-au fost oferite informații privind exploatarea în condiții de siguranță a materialelor pirotehnice (petarde, artificii etc.)

Totodată, specialiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul structurilor de specialitate, le-au împărtășit copiilor din experiența lor profesională și personală, le-au pus întrebări privind regulile de circulație, cei mici implicându-se în mod activ.

Evenimentul a continuat pe platoul din incinta inspectoratului, unde polițiștii din cadrul Serviciul Rutier au prezentat tehnica din dotare, autospecialele, motocicletele și aparatul de măsurat viteza „truCAM”. Polițiștii de la Serviciul Acțiuni Speciale au desfășurat activități demonstrative privind tehnica autoapărării, tehnica de luptă, de imobilizare a infractorilor și conducerea acestora la sediul unității de poliției. Copiii au fost încântați și au aplaudat cu mult entuziasm demonstrațiile fă­cute pentru ei de către polițiști, atracția principală fiind Adak și Rez, câinii de urmă din dotarea Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, care ­și-au demonstrat abilitațile profesionale în fața micilor invitați, dar au acceptat răbdători să fie mângâiați și să facă poze cu invitații. Micuții au primit din partea polițiștilor insigne și mici diplome, un fel de ”permise ale ­pietonului” pentru rolul activ pe care l-au avut în discuțiile cu specialiștii în cele câteva ore petrecute la Poliție.

Festivitate de premiere pentru merite deosebite

Tot luni, în cadrul IPJ Ilfov a avut loc și o activitate festivă de premiere și avansare a polițiștilor, ocazie cu care conducerea Inspectoratului a oferit în semn de apreciere profesională o plachetă de onoare șefului Serviciului de Investigații Criminale (comisar șef Adrian Boangiu), care a servit pentru o ultimă zi Poliția Română, încetându-i raporturile de serviciu prin pensionare. Tot cu această ocazie, polițiștilor din cadrul Compartimentului Flagrant-Serviciul de Investigații Criminale le-a fost înmânată o plachetă de onoare pentru întreaga activitate desfășurată în anul 2018 până în prezent.

”A fost o zi a Ziua Porților Deschise. La nivelul IPJ Ilfov, ne-am dorit să sărbătorim Ziua Poliției Române împreună cu copiii, pentru că sperăm și noi ca ei să fie viitorul  acestei instituții, parte dintre cei care au venit astăzi aici, sau alții. Iar celor care nu aleg această meserie, ­cunoscând-o din interior, poate le va crește respectul și aprecierea față de polițiști, în general. După evenimentul organizat pentru copii, am organizat o festivitate a noastră, cu ocazia Zilei Poliției Române, în care să premiem cu diplome de onoare polițiștii care au avut  merite deosebite pe parcursul anului, alții au fost premiați cu avansarea înainte de termen, tot pentru merite deosebite în activitate și, de asemenea, au fost felicitați și polițiști care au avansat la termenul legal. Este o zi de sărbătoare pentru Poliția Română, în general, deci și pentru noi, în care îi felicităm pe cei care au fost merituoși și ne dorim de fiecare dată ca anul ce urmează să fie cu rezultate mai bune și cu cât mai mulți polițiști care să ne facă cinste și pe care să îi felicităm și să le oferim recompense”, ne-a declarat comisarul șef de poliție Doru Marius Iacobuș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov.