Cel puțin 1 din 100 de români testați în cadrul primei caravane naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă din România suferă de această afecțiune.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 470, ediția print
Caravana „România fără gluten”, în cadrul căreia au fost oferite testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace pentru 870 de persoane din orașele București, Craiova, Iași, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Timișoara și Sibiu, a fost organizată de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, cu sprijinul Kaufland România, în perioada 16 iulie – 30 august. „Statisticile la nivel european estimează că 1% din populație suferă de boala celiacă. Rezultatele caravanei ”România fără gluten” confirmă pentru prima dată această statistică și la nivelul României. Peste 1.500 de pacienți cu afecțiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discuții, prezentări și testări. Caravana a oferit în paralel și primul program de pregătire a medicilor pentru boala celiacă, prin care 370 de medici au participat la sesiunile de formare profesională, pentru perfecționare în diagnosticarea corectă a afecțiunilor induse de intoleranța la gluten”, informează Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten. Persoanele deja diagnosticate cu boală celiacă au primit sfaturi privind abordarea corectă a dietei fără gluten și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.
Ce este boala celiacă…
Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten, la persoanele predispuse genetic. Aceasta poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găseşte în grâu, orz și secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și se instalează malabsorbția.
… și cum o recunoaștem
Potrivit specialiștilor, boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuși, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicații grave. Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții.