Campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, inițiată în urmă cu doi ani de Patriarhia Română și demarată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a salvat peste 600 de femei din Ilfov. Numai anul trecut, specialiștii Institutului Oncologic „Al. Trestioreanu” din București, susținuți de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au investigat, gratuit, peste 280 de reprezentante ale sexului frumos.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 487, ediția print
În cele 13 ediții ale campaniei desfășurate în 2019, 288 de femei din Ilfov și-au făcut testul Babeș-Papanicolau, 169 dintre ele fiind examinate inclusiv la sâni, în vederea prevenirii cancerului mamar. Programul s-a adresat femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, cu posibilități financiare și materiale reduse, cu sau fără asigurare medicală. „În luna ianuarie 2018, IOB și Patriarhia Română au semnat un protocol care viza organizarea de acțiuni medicale cu caracter umanitar având drept beneficiare persoanele din județul Ilfov, scopul fiind depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân, colon-rect etc. În urma acestui protocol, s-a decis realizarea examenului Babeș-Papanocolau la femeile cu vârste între 25-64 de ani, acțiunea urmând să se extindă și în alte județe. Anul trecut, ne-am deplasat în 13 localități din Ilfov și am recoltat probe de la 288 de femei. 10 dintre ele (adică 3,47%) au avut nevoie de colposcopie și tratament, iar 89 (respectiv 30,9%) au necesitat tratament pentru infecții și inflamații. Suplimentar, la 169 de femei am început și un examen clinic la sâni, anumite paciente fiind îndrumate să facă ecografie și/sau mamografie la IOB. S-au realizat chiar și câteva intervenții chirurgicale”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al IOB.
Dr. Cristina Șaptefrați, medic primar ginecologie-oncologie IOB: „Multe dintre paciente nu făcuseră niciodată examinarea sânilor”
„Multe dintre pacientele pe care le-am văzut nu făcuseră niciodată un examen Babeș-Papanicolau. De asemenea, multe nu făcuseră niciodată o examinare la sâni. Am găsit destule cazuri în neregulă. Este foarte important ca aceste paciente să continue investigațiile. Femeile trebuie să știe că e musai să-și facă un control la sân anual, cu ecografie mamară și mamografie. Un cancer la sân depistat în stadii incipiente poate fi tratat cu succes. Dacă se stă până când cancerul ajunge în stadii avansate, lucrurile se complică și șansele scad spre deloc”, ne-a spus dr. Cristina Șaptefrați, medic primar ginecologie-oncologie IOB. „Exact asta a făcut consultul primar la sân de care au beneficiat femeile în 2019. A ajutat medicii specialiști să depisteze leziunile pacientelor și să le îndrume către clinici specializate pentru continuarea investigațiilor. Este o campanie care a adus un plus sistemului medical. În cazul a 147 de femei au fost astfel constatate infecții și diverse alte probleme de sănătate. În cadrul acestei campanii s-au depistat din timp probleme medicale. La 47 de femei au fost descoperite probleme oncologice, au fost depistate leziuni precursoare canceroase, femeile respective având șansa de a fi salvate datorită acestor medici inimoși”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.