Beneficiarii care au depus, în 2019, cereri pentru accesarea Măsurii 14 – Plăţi privind bunăstarea animalelor au primit sumele aferente în cursul zilei de 10 aprilie, a anunţat APIA, într-un comunicat de presă.

Suma totală autorizată la plată este de aproape 67 de milioane de euro, din care: 29.792.492,55 euro (138.937.288,99 lei) pentru un număr de 146 de beneficiari care au accesat M14 – pachet a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare, respectiv 37.151.168,46 euro (173.254.474,10 lei) pentru 183 de beneficiari care au accesat M14 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare.

Potrivit sursei citate, valoarea în lei este calculată la cursul de schimb de 4,6635 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europenă în data de 1 ianuarie 2019.

APIA menţionează că acordarea plăţilor compensatorii aferente Măsurii 14 – Plăţi privind bunăstarea animalelor se realizează în conformitate cu Fişa Măsurii 14 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 – 2020.

Noi facilități pentru fermierii europeni

Comisia Europeană va crește avansul la plățile directe și avansul la plățile compensatorii pentru dezvoltare rurală și va „simplifica anumite cerințe administrative pentru agricultori” ca parte a noilor măsuri pentru sprijinirea producției alimentare a UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Lupta împotriva coronavirusului afectează toate părțile economiei europene. Unul dintre sectoarele în care nu vom tolera nicio perturbare este cel al alimentației. (…) Astăzi vom oferi fermierilor mai mult timp pentru a-și depune cererile pentru plățile directe și pentru plățile pentru dezvoltare rurală. Și în curând vom crește avansurile acestor plăți, pentru a le oferi mai mult numerar în avans fermierilor pentru a-și plăti facturile.

De asemenea, vom simplifica anumite cerințe administrative pentru fermieri și pentru administrațiile naționale”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene ca fermierii români să poată primi anul acesta un avans mai mare din plăţile directe pe suprafaţă, iar plata avansului să înceapă înainte de 16 octombrie, data prevăzută în mod normal de regulamentele europene.

„Am solicitat ca 75% din valoarea plăţilor directe şi 85% din plăţile de agromediu să fie plătită mai devreme de 16 octombrie. Iniţial, în scrisoarea către comisarul european pentru Agricultură, a fost 15 septembrie, sunt mai multe state membre care au solicitat plata avansului mai devreme, dar ne gândim că până vin avansurile, pentru a putea să asigurăm lichidăţi în piaţă, putem să mergem pe varianta de adeverinţe de credit, ca să putem să ajutăm fermierii cât mai repede cu putinţă, a declarat secretarul de stat în MADR Emil Dumitru.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.495