•  #ContinuămSăAplaudăm voluntarii Crucii Roșii/ Semilunii Roșii

Voluntarii și angajații Societății Naționale de Cruce Roșie din România au fost sărbătoriți pe 8 mai, de Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Cu acest prilej, România a adus un omagiu celor 14 milioane de voluntari și personalului angajat din cele 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care sunt implicați și fac tot ce le stă în putere  pentru a sprijini comunitățile afectate de pandemia COVID-19.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 498, ediția print

În ultimii ani, voluntarii și angajații Crucii și Semilunei Roșii au sprijinit peste 160 de milioane de oameni în situații de urgență, de la dezastre naturale la războaie civile. Deși suntem organizați ca o rețea la nivel global, rezultatele acțiunilor noastre au impact la toate nivelurile: mondial, regional, local, fiind mereu aproape de cei aflați în nevoie. De aceea, deciziile ce privesc organizația în ansamblul ei și stabilirea agendei umanitare internaționale pleacă de la cei care înțeleg cel mai bine problemele și soluțiile : voluntarii, oamenii și comunitățile afectate de greutăți. Din anul 1863 până în 2020, Mișcarea de Cruce și Semilună Roșie este principalul mijloc de intervenție umanitară la nivel mondial. În cei 157 de ani de existență, Crucea Roșie și Semiluna Roșie s-a adaptat mereu provocărilor cu care s-a confruntat. Anul acesta, de la începutul pandemiei, voluntarii și angajații au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistență umanitară și  servicii socio-medicale celor în nevoie. Totodată, pentru a ajuta comunitățile să se pregătească, au diseminat  informații esențiale pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului. În condiții neprielnice, voluntarii au depășit bariere și, cu responsabilitate și dăruire, au dus la îndeplinire misiunea organizației.

Crucea Roșie Română a achiziționat și o unitate mobilă de terapie intensivă 

Anul acesta, Crucea Roșie Română s-a implicat într-o campanie națională de informare și conștientizare a populației pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pe teritoriul țării noastre. Programul se desfășoară în parteneriat cu Guvernul României și implică voluntari din toate cele 47 de filiale din țară ale organizației. De asemenea, în toată această perioadă, voluntarii Crucii Roșii Române au distribuit persoanelor vulnerabile săpun lichid, săpun solid, produse de igienizare a suprafețelor și dezinfectant de ­mâini. „Am apelat la sprijinul partenerilor și al donatorilor noștri pentru a ne facilita accesul la produse de igienă pe care le vom oferi persoanelor sau instituțiilor care au nevoie. Facem apel la calm, îndemnăm populația să respecte în primul rând măsurile de igienă și să urmeze sfaturile pe care le oferim românilor”, a spus Ioan-Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române, după semnarea Memorandumului cu Executivul prin care organizația s-a alăturat instituțiilor statului în Campania ­COVID-19. Mai mult, Crucea Roșie Română, în parteneriat cu Rompetrol, a achiziționat și o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi, în valoare de 264.930 USD. 

Cum a mai sprijinit Crucea Roșie Română, medicii și pacienții cu COVID-19? 

Principalele achiziții realizate de Crucea Roșie Română de la debutul epidemiei în țara noastră și până în prezent sunt:

  • 410 aparate de testare rapidă COVID și 300 de kituri în valoare de 1.170.000 de euro,
  • 41.000.000 de măști sanitare  în valoare de 793.000 de euro,
  • 4250.000 de măști FFP3  în valoare de 657.000 de euro,
  • 425 ventilatoare  în valoare de 582.000 de euro, 
  • 41 unitate mobilă de terapie intensivă ATI  în valoare de peste 250.000 de euro, 
  • 4monitoare pentru funcții vitale, injectomate, mănuși, viziere, combinezoane, dezinfectanți, termometre, 1 generator electric – în valoare de 458.235 de euro. 

În prezent, Crucea Roșie Română mai are disponibili 1.341.941 de euro pe care îi va folosi pentru achiziția de echipamente și materiale sanitare conform necesarului  comunicat de către autorități ca fiind necesare celor din linia întâi care lupta cu  virusul. Spuneam, așadar, că organizația a achiziționat și o unitate mobilă de terapie intensivă pentru tratarea pacienților grav afectați de coronavirus. Aceasta va fi donată Departamentului pentru Situații de Urgență (IGSU), ca parte a rezervei strategice pentru protecție civilă, urmând a fi utilizată pe durata pandemiei pentru asigurarea suportului rapid acolo unde va fi cea mai mare nevoie. Unitatea mobilă cu 12 paturi poate fi folosită oriunde în țară pe durata pandemiei, dar și ulterior în situații de calamități sau dezastre, și are ca scop creșterea capacității spitalelor de îngrijire a pacienților la standard înalte. “Suntem bucuroși că mesajul nostru legat de necesitatea de a avea patru unități de terapie mobilă a fost atât de repede urmat de un răspuns afirmativ din partea Rompetrol și Crucea Roșie. Așa cum am menționat în nenumărate ocazii, doar o pregătire complexă, din care face parte și existența unor astfel de unități mobile, ne poate ajuta să putem răspunde adecvat în astfel de situații de urgență majoră. Vă mulțumim tuturor pentru mobilizare și pentru toată susținerea arătată în aceste zile colegilor noștri. Gândurile și energia voastră pozitivă ne dau puterea să mergem mai departe și să ajutăm fiecare pacient”, a spus dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. De altfel, Crucea Roșie Română a făcut o serie de donații pentru susținerea cadrelor medicale din linia întâi și a pacienților afectați de COVID-19. 

Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române: 

“Este important să rămânem la fel de uniți, implicați și responsabili”

“Suntem recunoscători întregului mediu de afaceri, care a reacționat cu atât de multă deschidere la nevoile unei țări aflate în stare de urgență și mulțumim tuturor persoanelor fizice care s-au solidarizat cu această cauză. Suntem onorați de încrederea pe care ne-au arătat-o donatorii noștri și îi asigurăm de întregul nostru angajament în lupta împotriva noului coronavirus. Este important să rămânem la fel de uniți, implicați și responsabili pentru că doar împreună vom diminua efectele negative ale acestei crize sanitare”, mai spune Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

#DeLaDistanțăDarÎmpreună

Crucea Roșie Română, alină suferințele oamenilor în nevoie

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale  Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor  acțiunilor sale. Dimitrie Ghica, Nicolae Crețulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila sunt semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române, la 4 iulie  1876. Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București. Nume sonore ale istoriei și culturii române, printre care Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prințul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea,  au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabili.

La mulți ani, Crucea Roșie Română! 

Cu o evoluție excepțională, în condițiile unui personal extrem de redus și a deficitului de echipamente de intervenție, de la an la an, tot mai mulți români sunt salvați de membrii Crucii Roșii. În semn de recunoștință acum, la ceas aniversar, ne alăturăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, celor care adresează felicitări și gânduri alese echipajelor și coordonatorilor Crucii Roșii Române. La mulți ani, Crucea Roșie Română! Suntem mândri de voi! Vă mulțumim că ne protejați și ne salvați din orice dezastru!