În tradiția populară autohtonă, ziua de miercuri, 24 februarie, este ziua dedicată iubirii și tuturor îndrăgostiților. Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români încă din cele mai vechi timpuri. În unele zone ale țării, și astăzi, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul. Unii chefuiesc la petreceri în credința că vor fi la fel de bine dispuși în fiecare zi. Alții, au convingerea că de aici ar putea porni o viitoare căsnicie. Ziua lui Dragobete, este încununată cu numeroase obiceiuri și tradiții. Vom afla, în cele ce urmează, câteva dintre ele. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 537, ediția print

Ca să înțelegem cât mai bine obiceiurile prin care este marcată ziua de Dragobete, trebuie să facem o scurtă incursiune în mitologie. Cine este acest personaj, Dragobetele? Pe vremuri, când cel mai probabil luna februarie era considerată lună de primăvară, pe 24 februarie începea anul agricol. De multe ori, ziua coincidea cu ieșirea ursului din bârlog. Era momentul când renăștea întreaga natură și toate vietățile pământului, inclusiv oamenii, rezonau cu ea. În credința populară, Dragobetele este considerat o divinitate mitologică, fiul Dochiei care, la începutul fiecărei primăveri, oficia, în Ceruri, nunta necuvântătoarelor. 

Dragobete, zeul petrecerilor și protectorul îndrăgostiților

Astăzi, încă se mai crede că îndrăgostiții care se întâlnesc și petrec de Dragobete se vor bucura de înțelegere, pace, armonie și iubire în tot anul. Iar tinerii necăsătoriți au toate șansele să-și oficializeze relația într-un mariaj frumos. Nu de puține ori, viitoarele căsnicii pornesc de la întâlnirile din ziua iubirii, Dragobetele fiind zeul petrecerilor și ocrotitorul îndrăgostiților. De al­t­fel, el poate fi socotit drept un veritabil Cupidon românesc.

Logodna simbolică o precede pe cea reală 

Se spune că oamenii care petrec Dragobetele cu muzică, dansuri și voie bună, nu se vor îmbolnăvi tot anul. După tradiție, aduce noroc și sănătate să ai în casă ghiocei sau orice fel de flori care vestesc venirea primăverii. Faptul că mulți îndrăgostiți își declară iubirea după cum simt și după cum se pricep ei mai bine, cerându-și partenerii în căsătorie pe 24 februarie, nu este un lucru deloc întâmplător. Se crede că o logodnă simbolică ce are loc în ziua de Dragobete va fi urmată de cea oficială care anunță căsătoria.

Idei de cereri în căsătorie 

Spuneam, așadar, că ziua de 24 februarie este ideală pentru cererea în căsătorie. Dragobete fiind protectorul îndrăgostiților îi va ocroti pe tinerii care își unesc destinele în această zi. Iată câteva idei de cereri în căsătorie romantice și creative care pot face din momentul vostru de suflet, unul cu adevărat special, de care să vă amintiți cu drag peste ani! 

1.Acasă 

Dacă îți dorești un cadru cât mai intim pentru un moment atât de special, poți organiza cererea acasă. Trebuie doar să-ți împodobești întreaga casă cu petale, flori și lumânări parfumate. Renunță la luminile puternice măcar pentru o seară. 

2.În public

În cazul în care ești ceva mai curajos, ai putea să-i oferi inelul de logodnă într-un spațiu public. Chiar dacă nu aveți familia și prietenii alături de voi, momentul vostru nu va trece neobservat de trecători. Ba chiar, ar trebui să vă pregătiți să fiți întâmpinați cu ploi de apaluze. 

3.Cererea cu surprize 

Un moment cu totul deosebit va fi revenirea la anii copilăriei. Ce ar fi să-i pregătești o cerere cu surprize? Ia un buchet de flori și un ou de ciocolată din care să elimini jucăriile clasice și să strecori inelul de logodnă. Nu ai cum să dai greș.   

 Cele mai frumoase declarații de dragoste

Desigur, iubirea trebuie arătată tot timpul. Dar ziua de Dragobete fiind atât de specială, ar fi minunat să ne transformăm sentimentele puternice în cuvinte. Să ne începem ziua oferindu-i partenerului o sărutare, după-amiaza o îmbrățișare, iar seara iubire cât cuprinde. Ce zici de acest program? Iată și cele mai frumoase declarații de dragoste! 

„Te iubesc pentru că trăiesc împlinirea mea totală. Te iubesc pentru că ești totul meu. Te iubesc pentru viitorul meu, al nostru…” 

„În lume sunt opt minuni. Șapte dintre ele le știe toată lumea, dar pe a opta o știu doar eu. Aceea ești tu, iubirea mea! ”  

„Tu ești trecutul, prezentul și viitorul verbului «a iubi». Mulțumesc, dragostea mea!”

„Aș vrea să fiu un fulg, să mă topesc în brațele tale, să-ți explorez trupul și sufletul. Lasă-mă să te iubesc azi, de Ziua Îndrăgostiților, mai mult ca niciodată!”

„Alături de tine simt că pot să lupt, să râd, să dăruiesc… să trăiesc. Te iubesc!”

„Ești un trandafir crescut în inima mea. Promit să-ți fiu aer, apă, pământ. Dar tu trebuie să-mi promiți că vei înflori numai pentru mine.”

„Poți să spui «te iubesc» într-o secundă? Dacă da, dă-mi o secundă din viața ta, îți voi fura un minut, te voi săruta o oră și te voi iubi o viață.”