⬤ De luni, 27 septembrie, în 31 din cele 40 de localități ale județului s-au instituit restricții ⬤ În Bragadiru, Dobroești și Mogoșoaia s-a introdus restricții pentru circulația pe timp de noapte, pentru toată săptămâna, iar în Chiajna, Dărăști-Ilfov, Otopeni, ­Popești-Leordeni și Voluntari, ”carantină” de noapte, pentru week-end

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov s-a întrunit de mai multe ori, săptămâna trecută, motivul fiind creșterea ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, în tot mai multe localități ilfovene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 568

Spre exemplu, duminică, s-a adoptat Hotărârea 172, care prevede o serie de măsuri, care au intrat în vidoare, de luni, 27 septembrie a.c., ora 10.00, în localitățile Balotești, Berceni, Brănești, Ciolpani, Cernica, Cirogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, 1 Decembrie, Domnești, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Măgurele, Moara Vlăsiei, Pantelimon, Petrăchioaia, Ștefăneștii de Jos, Tunari, unde rata de incidență a cazurilor COVID-19 a fost mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1.000 de locuitori. În aceste localități, pentru accesul în anumite spații sau la evenimente certificatul ”verde” COVID, care atestă vaccinarea, a devenit obligatoriu sau un document medical care să ateste trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR. Lista integrală a restricțiilor poate fi consultată pe site-ul Prefecturii Ilfov.

Chiajna, Dărăști-Ilfov, Otopeni, Popești-Leordeni și Voluntari, cu incidențe peste 6/1.000 de locuitori, restricții pentru circulație noaptea, vinerea, sâmbăta și duminica

Pentru Chiajna, Dă­răști-Ilfov, Otopeni, Po­pești-Leordeni și Voluntari, unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 6/1.000 de locuitori au fost stabilite mai multe restricții, printre care:

Interzicerea cir­culației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepții: deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind ­COVID-19; deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Magazinele se închid în intervalul 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică! Se interzic acrivitățile recreative și sportive în aer liber, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).

Bragadiru, Dobroești și Mogoșoaia, unde s-au înregistrate cele mai mari rate de incidență, NU au voie pe străzi, noaptea, cei nevaccinați sau fără test

În localitățile Bragadiru, Dobroești și Mogoșoaia, unde ratele de incidență au depășit 7,5/1.000 de locuitori și chiar 8,5/1.000 de locuitori s-a interzis circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00- 5.00, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Cu adeverință sau declarație

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Măsurile (”carantina”) NU se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind ­COVID-19. De asemenea, nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale UE privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/pres­tări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, se instituie obligaţia să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00-18.00. Prin excepţie, în intervalul orar 18.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Tot prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Sunt interzise: organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale; se interzic acrivitățile recreative și sportive în aer liber; se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), organizarea de conferințe.

Pe site-ul Prefecturii Ilfov (la adresa https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/) se găsesc și se pot descărca documentele necesare în perioada restricțiilor de circulație – declarația pe propria răspundere și adeverință angajator!

Scenarii pentru școli

Vinerea trecută, 24 septembrie, a fost adoptată, de asemenea, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Ilfov Hotărârea 171 privind aprobarea scenariilor de funcționare corespunzătoare unităților de învățământ din Ilfov. Pentru că vineri este stabilită ziua de raportare, în Mogoșoaia, spre exemplu, deși incidența cazurilor a fost, duminică, de peste 8/1.000 de locuitori, pentru că vineri nu îndeplinea condițiile trecerii unităților școlare în online, elevii merg la școală fizic.

În scenariul 1, cu participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, pre­școlarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori – se află unitățile de învățământ din 1 Decembrie, Balotești, Brănești, Buftea, Cernica, Chitila, Ciolpani, Ciorogârla, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, Dascălu, Domnești, Dragomirești, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Măgurele, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Otopeni, Pantelimon, Periș, Petrăchioaia, Popești-Leordeni, Snagov, Ștefănești, Tunari, Vidra și Voluntari.

În scenariul 2, în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate a fost mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității avem variantele a și b. În scenariul 2a avem participare zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antpreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Aici regăsim, de luni, 27 septembrie 2021 – Grădinițele Nr. 1 și Nr. 4 din Afumați, Grădinița ”Carlida”, Grădinița cu program prelungit Nr. 3, Grădinițele Nr. 1 și Nr. 2 din Bragadiru, Grădinița ”David Mihai”, Grădinița ”Internațional Kids Academy”, Grădinița ”Vicenzina Cusmano” Roșu, Grădinița ”Kid’s Joy Land” Roșu, Grădinița ”Planeta Copiilor II” Roșu, Grădinița ”Sf. Stelian” Roșu, Grădinița cu program prelungit ”Happy Kiddo” Dudu, Grădinița Degețica Royal Palace din Chiajna, Grădinița ”Kermit”, Grădinița Nr. 1 Dobroești, Grădinițele Nr. 2 și 3 Fundeni și Școala Gimnazială Nr. 1 din Dobroești. Iar în scenariul 2b – cu participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special, se regăsesc, de luni, Șc. Gim. Nr. 1, Șc. Gim. Nr. 2 și Șc. Prim. Nr. 3 din Afumați, Șc. Gim. ”Pro Ingenio” și Șc. Gim. Nr. 1 din Bragadiru, Liceul Teh. ”Doamna Chiajna” Roșu, Șc. Gim. ”Al. Odobescu” Chiajna, Șc. Gim. ”Kids Club Militari” Roșu, Șc. Prim. ”Internațional Kids Academy” Roșu din Chiajna, Șc. Gim. Nr. 2 Fundeni din Dobroești și Grădinița ”Universul Copiilor” Domnești.

Și Capitala are restricții!

Capitala a intrat și ea în ”scenariul roșu”, de sâmbăta trecută, iar certificatuld e vaccinare împotriva COVID-19 a devenit obligatoriu pentru accesul în localuri, săli de spectacole, evenimente private, săli de sport sau restaurantele din mall-uri. Măsurile au fost luate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, la capătul unei ședințe care a durat mai bine de 6 ore. Vinerea trecută, rata de infectare în București ajunsese la 3,77/1.000 de locuitori.

Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul RT-PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19 sunt copiii care au mai puțin de 12 ani.