Adopți un copil?
Vei fi părintele unui copil înfiat? Ca să se adapteze mai ușor în familie, tu și partenerul de viață ați putea beneficia de câteva luni bune de concediu pentru adaptare.
La solicitarea părinților adoptivi și a specialiștilor direcțiilor pentru protecția drepturilor copiilor, Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopției ar putea fi modificată. Astfel, părinții vor fi scutiți de la serviciu o perioadă destul de lungă, pentru ca micuții să se adapteze cât mai bine în noua familie. Timpul petrecut numai cu copilul ar fi de mare ajutor și părinților. Aceștia își vor exercita rolul parental mai ușor și vor ajunge să creeze mult mai repede mediul familial de care copilul are nevoie pentru o bună creștere.
Copilul adoptat se simte abandonat
De ce ar fi nevoie de această perioadă de adaptare? Deoarece, chiar și atunci când se află în grija unor adulți care-l iubesc și-l doresc cu ardoare în familia lor, copilul venit din plasament suferă un nou abandon, odată cu schimbările apărute în viața lui. Despărțirea de asistentul maternal sau de persoanele alături de care a crescut până în momentul înfierii pot fi extrem de traumatizante pentru el. Îi alimentează sentimentul de abandon. Iar primirea în noua familie presupune relaționarea cu alți oameni care, la rândul lor, trebuie să se adapteze unui nou stil de viață. Așa se face că micuțul adoptat va avea nevoie de o atenție permanentă din partea membrilor familiei. Și cei care-i pot oferi cea mai bună îngrijire și dovadă de afecțiune sunt noii părinți, care-l vor lua sub aripa lor ocrotitoare, pentru tot restul vieții.
“Mulți dintre copiii adoptați vin, în această etapă, cu oarecare tulburări emoționale, uneori cognitive, alții cu probleme de sănătate. În plus, ei au nevoie ca mama să stea acasă lângă ei o anumită perioadă, până când se acomodează. Nevoile copiilor adoptabili și adoptați diferă mult și semnificativ față de nevoile copiilor biologici. La fel și nevoia de intervenție a familiei care a adoptat copilul este alta. Din aceste considerente, și pentru a ne asigura că cel mic nu mai trece prin alte stări emoționale sau prin alte dificultăți în evoluția lui,
ne-am gândit să cuprindem în proiectul de modificare a Legii 273 acest concediu”, spune Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Concediul, acordat în funcție de vârsta micuțului
Ca și în cazul părinților biologici care beneficiază de concediu de creșterea a copilului până la doi ani, și părinții adoptivi ar putea avea acest privilegiu. Deși nu s-a stabilit perioada în care vor fi scutiți de la serviciu, specialiștii în drepturile copilului iau în calcul concediul până la unul – doi ani. “În funcție de vârsta copilului, s-ar putea să avem nevoie și de perioade de concediu diferite. Eu l-aș vrea similar cu perioada de concediu acordată pentru copilul care are 0 – 2 ani, dar s-ar putea ca pentru copiii mai mari să reducem puțin din perioadă. Nu ne-am gândit încă”, mai spune Gabriela Coman, președintele ANPDCA.