25 mai 2014
La sediul Prefecturii Ilfov s-au întâlnit, zilele trecute, prefectul județului, Daniel Mihai Rășică, subprefectul, Cătălin Pantazi și Nicoleta Grigore, director al Filialei București-Ilfov a Autorității Electorale Permanente, pentru a discuta, alături de secretarii primăriilor ilfovene, despre modul de organizare a apropiatelor alegeri europarlamentare și alegeri parțiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleși locali vacante.
Chiar de la început, prefectul Daniel Mihai Rășică a cerut participanților discuții punctuale, dar a și atras atenția asupra unor aspecte extrem de importante pentru derularea în bune condiții a alegerilor. Astfel, prefectul a solicitat responsabililor locali să ia legătură cu Poliția pentru a nu mai exista sincope în transportul buletinelor de vot, similare celor înregistrate în urmă cu doi ani, când sacii au rămas fără pază, iar jandarmii au fost rechemați în dispozitiv după ce aceștia plecaseră. În acest sens, prefectul a discutat deja cu reprezentanții Poliției și le-a cerut ca, până pe 28 aprilie, să i se prezinte efectiv planul de acțiune. ”Instituția Prefectului județului Ilfov este ”cureaua de transmisie” dintre unitățile administrativ-teritoriale și Guvernul României, prin intermediul Ministerului Administrației și Internelor, fiind responsabilă de buna desfășurare a celor două scrutine organizate concomitent: cel pentru desemnarea reprezentanților României în Parlamentul European și cel pentru desemnarea unui deputat în Colegiul uninominal 4 din Ilfov”, a afirmat prefectul județului. În acest sens, oficialul a vorbit despre existența obligatorie a unei persoane de legătură în fiecare primărie. Pentru că apar numeroase solicitări din partea Guvernului, cu termene ce trebuie respectate strict, iar cei din Prefectură trebuie să găsească un corespondent în primării, chiar și după ora 16.00. De asemenea, s-a atras atenția ca faxurile să fie lăsate pe automat.
În continuare, s-a discutat despre perioada campaniei electorale și respectarea prevederilor Legii 60/1991 cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice. ”Pentru a preîntâmpina incidentele, atenție la caravanele electorale. Intră tot sub incidența Legii 60 și de aceea e recomandat să știți din timp de ele, dar și traseele pe care le parcurg”, a atras atenția prefectul.
La rândul său, Nicoleta Grigore a adus în discuție problematica locurilor special stabilite pentru afișajul electoral. Este interzisă şi se sancționează postarea afişelor electorale pe copaci, stâlpii de iluminat, pe garduri sau în alte locuri neautorizate. Iar alte referiri făcute de către reprezentantul Autorității Electorale Permanente au fost centrate pe modul de întocmire și transmitere a listelor electorale speciale pentru alegătorii comunitari. În acest sens, s-a atras atenția că listele complementare se folosesc numai la alegerile locale.