Iarna își intră în drepturi. Frigul se întețește de la o zi la alta, vântul suflă cu putere iar în curând, vor veni și zăpezile abundente. Ca să treci cu bine anotimpul rece, una dintre cele mai geroase ierni după cum au anunțat autoritățile, e bine să-ți întărești imunitatea. “Antibioticele” naturale îți ajută organismul să lupte contra bolilor de sezon și te feresc de multe afecțiuni severe. Iată care sunt cele mai eficiente!  

Usturoiul – este o plantă miraculoasă, cu multiple valențe terapeutice. Alicina, substanța activă a usturoiului fortifică celulele corpului și distruge bacteriile și virusurile responsabile de afecțiunile specifice sezonului rece. Este un bun antiseptic pulmonar având capacitatea de a favoriza expectorația. Usturoiul ajută la eliminarea mucusului acumulat în bronhii, întărește mucoasele și mărește mobilitatea inelelor respiratorii. E bine să mărești consumul de usturoi și în pe­rioada Sărbătorilor de iarnă, când te vei delecta cu mâncăruri greu de digerat. Usturoiul stimulează eliminarea toxinelor din ficat, lăsând organul purificat. În plus, îmbunătățește circulația sanguină la nivelul ficatului. Protejează inima și căile respiratorii, cele mai afectate în perioada iernii.    

Cuișoarele – au numeroase proprietăți antiseptice, fiind recomandate în tratarea tusei, durerii de gât, astmului bronșic și al tulburărilor de digestie. Au rezultate remarcabile și în cazul stresului, insomniei și al durerilor de cap. 

Ceapa – sub foițele ei se află uleiuri eterice, vitamine și săruri minerale care-i atribuie o mulțime de proprietăți terapeutice. Vinul de ceapă te apără de infecțiile căilor respiratorii și constituie un adjuvant excelent în ceea ce privește îmbunătățirea imunității. Ia un borcan de un litru și pune în el 150 gr de ceapă tocată mărunt, 100 gr de meiere de albine. Umple borcanul cu vin de calitate și lasă la macerat o săptămână. Apoi strecoară vinul și bea în fiecare zi câte două-trei linguri de vin de ceapă. Cura durează zece zile. Dacă faci febră, pune în tifon o bucată de ceapă învelită în tifon. Când tușești, aplică-ți pe piept, comprese calde cu ceapă tăiată felii, împăturită în tifon și încălzită.       

Mușețelul – se numără printre multitudinea de plante panaceu. Bea câte două căni de ceai pe zi (obținut din două linguri de plantă adăugate la 250 ml de apă), cel puțin zece zile și vei sta departe de simptomele chinuitoare ale amigdalitei, rinitei, laringitei, sinuzitei. Mușețelul poate fi aliatul tău numărul unu și în lupta cu insomnia, indigestia, durerile menstruale și tensiunea nervoasă. Evită să-l consumi dacă ești însărcinată pentru că poate afecta buna dezvoltare a fătului, sau dacă ai probleme oculare (poate să irite ochii).   

Grapefruitul – este unul dintre cele mai puternice antivirale și antibacteriene naturale. Consumând acest fruct, ai șansa să previi infecțiile (inclusiv pe cele genitale), herpesul, aciditatea gastrică, tulburările hepatice, cardiace, renale, biliare și digestive. Grapefruitul îți scade glicemia, colesterolemia și îți reglează temperatura corpului, în cazul în care ajungi să faci febră.