Farmacia naturii

Zilele călduroase sunt pe sfârșite. Trecerea de la vara fierbinte la un nou sezon răcoros, sporește riscul îmbolnăvirilor. Virusurile sunt activate de capriciile vremii și te afectează la orice ­vârstă. Mai ales dacă nu ai un sistem imunitar foarte bun. Protejează-ți sănătatea în perioada următoare! Ia-ţi măsuri de prevenţie a bolilor sezoniere. Jurnalul de Ilfov îți aduce la cunoștință în cele ce urmează, ce antivirale naturale trebuie să ai în casă și să folosești cu încredere la început de toamnă! 

Usturoiul îți ameliorează durerile de urechi și-ți reglează tensiunea  

Îl poți folosi ca antibiotic natural cu mare încredere. Usturoiul îți reglează tensiunea arterială, un lucru important în zilele de toamnă când gradele tot mai scăzute din termometre și alimentația nesănătoasă îți pot afecta grav sănătatea inimii. Dacă ai dureri la nivelul urechii, poți picura câteva picături de suc de usturoi (obținut prin pasarea unor căței de usturoi) direct în ureche. Pentru reglarea tensiunii, consumă un cățel de usturoi pe zi. Consumat ca atare, crud, acesta are multiple beneficii și în cazul infecțiilor căilor respiratorii.  

Mierea de albine te ajută să combați răceala și gripa

Una dintre mani­fes­tă­­rile resimțite de organism la început de toamnă este astenia. Tristețea, neliniștea și insomniile sunt specifice micșorării zilelor, trecerii de la cald la frig și de la lumina solară puternică la cerul înnorat. Însă, o lingură de miere luată seara, cu puțin timp înainte de culcare te ajută să ai un somn bun, liniștit. Zaharurile naturale care intră în compoziția chimică a mierii de albine permite substanței responsabile de inducerea stării de somnolență să ajungă mai repede la creier și să-ți îmbunătățească mult calitatea somnului. De asemenea, mierea de albine pură constituie un remediu excelent pentru tratarea răcelilor, tusei, scăderea febrei, combaterea durerilor în gât și a secrețiilor nazale, simptome caracteristice infecțiilor respiratorii, frecvente în lunile de toamnă. Amestecă o jumătate de gram de piper negru măcinat cu o lingură de miere și suc de ghimbir. Bea din acest amestec de câteva ori pe zi și te vei simți mult mai bine. O lingură de miere consumată dimineața, înainte să pleci la serviciu, îți oferă energia de care ai nevoie întreaga zi. Nu încerca tratamentul dacă ai diabet.

Ceapa îți scade febra

Constituie un bun remediu pentru scăderea febrei și re­­­­ducerea transpirației când ești răcit sau suferi de gripă. Pentru problemele de sănătate respiratorie, amestecă părți egale de suc de ceapă și miere de albine și consumă câte trei-patru lingurițe de ames­tec, pe zi. Da­to­rită cantității im­­­­portante de fier pe care o conține, ceapa este b­e­nefică și contra anemiei.

Propolisul te scapă de durerile dentare 

Studiile realizate de experții în domeniu, demonstrează că propolisul este un antibiotic natural, extrem de eficient. El luptă împotriva bacteriilor din gură și este recomandat în durerile dentare, specifice zilelor ră­coroase de toamnă. Propolisul participă la dezvoltarea anticorpilor, crescând re­zistența organismului la infecțiile și afecțiunile sezoniere. În plus, în compoziția lui chimică intră și foarte multe vitamine, săruri minerale, proteine și aminoacizi care-i atribuie proprietatea de adjuvant în prevenția stărilor de oboseală, depresie și anemie, manifestări întâlnite destul de des în această perioadă a anului. Printre valențele terapeutice ale propolisului se numără și prevenția bolilor cardiovasculare. Datorită proprietății de a reduce colesterolul rău, acesta fiind asociat cu hipertensiunea arterială și atersocleroza, propolisul îți protejează inima în zilele cu temperaturi scăzute. Este benefic și în cazul durerilor de stomac. Ia câte 30 de picături de tinctură de propolis pe zi. Pastilele, constituie și ele un medicament miraculos.

Aloe Vera  îți combate durerile reumatismale

Maceratul de aloe vera cu miere de albine naturală îți întărește sistemul imunitar și te ajută, astfel, să previi simptomele chinuitoare ale gripei, bronșitei, laringitei, traheitei, astmului bronșic, alergiilor și sinu­zitei.  Aces­­ta are efec­­­te mi­ra­culoa­se și în cazul durerilor reumatismale, atât de frecvente toamna. Ia frunzele de la o plantă neudată de câteva zile, spală-le și toacă-le mărunt (la mașina de tocat) și amestecă-le cu miere de albine (40% frunze de aloe și 60% miere). Pentru grăbirea procesului de macerare și sporirea efectelor benefice, adaugă și zeama de la o lămâie. Lasă amestecul la macerat o săptămână. Din maceratul preparat, consumă câte două-trei lingurițe, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Dacă suferi de diabet, înlocuiește mierea cu vin roșu.