Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a încheiat „Convenții privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente”, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor Măsurii 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor – Porcine – Anul II de angajament, Sesiunea II de depunere.
Potrivit acestor convenții, APIA emite, la cererea solicitantului, o adeverință prin care confirmă că solicitantul a depus cerere de ajutor pentru Măsura 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor – Porcine, în perioada 14 ianuarie — 15 februarie 2014, aferentă Anului II de angajament, Sesiunea II de depunere, precum și suma în euro reprezentând 30% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată, Anul II de angajament, Sesiunea II de depunere.
Fondul de Garantare a Creditului Rural S.A. – IFN și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A – IFN garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier.
Banca are obligația să informeze beneficiarii privind obligația acestora de a suporta contravaloarea dobânzilor, diferențele de curs valutar, comisioanele bancare și de garantare ce decurg din aceste credite.
Potențialilor beneficiari interesați li se recomandă să își aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condițiilor de creditare impuse de fiecare Bancă Creditoare, pentru a obține condițiile de creditare cele mai avantajoase și care se potrivesc cel mai bine profilului exploatației sale.
În conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 703/2013 privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea finanțării activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin APIA, în baza adeverințelor eliberate de Agenție, Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului să nu poată depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.
Totodată, potrivit aceluiași act normativ, Banca trebuie să facă dovadă că, în perioada 2008-2012, a acordat credite beneficiarilor Axei I – Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier, Axei III – Calitatea vieții în zonele rurale și diversificarea economiei rurale și Axei IV Leader din Programul Național de Dezvolare Rurală 2007-2013.
Toate convențiile încheiate între APIA, bănci și fondurile de garantare sunt postate pe site-ul Agenției la adresa www.apia.org.ro.