Subvențiile APIA pentru pășuni, condiționate

Asociațiile sunt obligate să se constituie, de anul viitor, în cooperative, dacă vor să primească în continuare subvențiile APIA pentru pășuni. Afirmația a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, în cadrul unei întâlniri cu fermierii din Moldova. Totodată, noile cooperative vor fi obligate prin lege să își păstreze membrii din asociațiile inițiale.

   „Există două tipuri de cooperative, A și B. Tipul A include atât persoane fizice, cât și juridice, B, doar persoane juridice. Asociațiile sunt obligate, din 2016, să se transforme în cooperative. Firește, dacă mai vor să încaseze subvențiile. În ordonanța de urgență pe care o avem în lucru pentru cooperative am mai prevăzut un lucru. Contractele de concesiune pe pășuni încheiate de asociațiile fermierilor cu consiliile locale rămân în vigoare pentru viitoarea cooperativă înființată, dacă aceasta va avea aceiași membri ca asociația inițială. Dar va intra în vigoare un lucru total nou, și anume că fermierii membri vor comercializa producția în comun. Vor cumpăra în comun inputurile de care au nevoie în ferme. Lucrul acesta se va vedea ulterior, printr-o creștere a randamentului în fermele mici și mari”, a anunțat, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

 

Fermierii se pot asocia în grupuri de producători

 

Oficialul MADR a mai precizat că, în prezent, agricultorii români nu agreează conceptul de „cooperativă”. În această situație, Turtoi a arătat că aceștia au posibilitatea să se asocieze în grupuri de producători. În acest mod, fermierii vor putea să își vândă producția împreună, să achiziționeze împreună inputurile, precum și să beneficieze de facilități fiscale. Printre facilitățile fiscale oferite fermierilor care aleg să se asocieze se numără scutirea impozitului pe normă de venit pentru toată partea de producție comercializată prin cooperativă, precum și scutirea de la plata impozitului pe bunuri. Mai mult decât atât, cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit, a mai precizat George Turtoi. Totodată, prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului.