”Companiile care derulează proiecte din bani europeni nu mai doresc să aplice, în exerciţiul financiar următor, pentru absorbţia altor fonduri UE, din cauza probleme-lor apărute în sistem, şi mai ales ca urmare a întârzierii plăţilor către beneficiari, aferente cererilor de rambursare înregistrate”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România AOAR.

Pogonaru a mai precizat: „Nici eu, şi nici firmele din asociaţie care derulează astfel de proiecte, nu ne vom mai atinge de fondurile europene cel puţin un ciclu, până când lucrurile se vor îndrepta. Dacă aş putea să renunţ, fără prejudicii, la proiectele pe care le am din fonduri structurale, aş renunţa imediat“.

Preşedintele AOAR a spus că există firme care timp de 20 de ani au avut o activitate perfectă, fără să aibă probleme cu statul, iar acum au conturile blocate şi sunt în pragul falimentului.

Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, a adăugat: „Problema cu fondurile europene are, pe lângă partea formală, şi o parte practică, ce ţine de firme şi de ce-ea ce se va întâmpla cu ele. Nu avem o situaţie clară, din punct de vedere financiar, nu ştim în ce stadiu sunt lucrările pe teren, cât s-a plătit din ceea ce s-a realizat, cât a mai rămas de plată şi până când vor fi efectuate celelalte plăţi. Sunt nişte investiţii începute şi trebuie să ştim cum şi când pot fi terminate“.

Rambursarea banilor europeni de la UE, pentru proiectele desfăşurate prin patru Programe Operaţionale Sectoriale – POS Transport, POS Regional, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi POS Mediu – a fost întreruptă din luna iulie 2012, plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) fiind sistate încă din februarie. Acesta din urmă se află în­tr-o etapă de pre-suspendare, în urma depistării unor nereguli efectuate în cadrul procesului de accesare a banilor europeni.

Ţara noastră riscă să înapoieze către CE finanţările europene în multe dintre cele 150 de proiecte prioritare pe fonduri structurale şi de coeziune (care totalizează circa 13,7 miliarde de euro), în condiţiile în care gradul de execuţie la majoritatea dintre acestea este de 5-20%, a atras atenţia Leonard Orban, la finalul mandatului său de ministru al Afacerilor Europene.

Orban a avertizat că, la sfârşitul anului 2015, Comisia Europeană va retrage finanţările acordate proiectelor pe fonduri structurale şi de coeziune nefinalizate până atunci, indiferent dacă gradul de execuţie este de 5% sau de 95%, dând ca exemplu, în primul rând, proiectele din domeniul transporturilor, şi în special, pe cele derula-te de CFR.