Terapie fără medicamente în sezonul rece
Ești în febra pregătirilor pentru iarnă? Nu uita să iei tot ce-ţi trebuie ca să-ţi aprovizionezi cămara și cu trei-patru borcănașe de condimente. Nu numai pentru savoa-rea inconfundabilă pe care o conferă preparatelor culinare, ci și pentru numeroasele valenţe terapeutice pe care le au produsele din farmacia naturii. Condimentele con-stituie unele dintre cele mai eficiente medicamente pentru foarte multe suferinţe care-ţi macină trupul în sezonul rece. Dr. Farm. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Știinţe Medicale îţi spune în cele ce urmează ce boli poţi trata cu principalele condimente din cămară.
Tusea, durerea în gât, sensibilitatea la frig și reumatismul trec cu piper
Regele neîncoronat al condimentelor îl constituie piperul. Alb, negru, roșu, boabe sau măcinat, acest condiment este un adevărat panaceu. El îţi îmbunătăţește di-gestia, circulaţia sanguină și îţi încălzește tot corpul în zilele friguroase. Când și cum e bine să-l folosești?
Tușești – patru linguri de piper măcinat lăsat la macerat minimum cinci zile într-o jumătate de litru de rachiu tare. Filtrează-l după procesul de macerare și, ori de câte ori îţi vine să tușești ia o înghiţitură dintr-un amestec format dintr-o linguriţă de piper macerat diluat într-un pahar cu apă. Dezinfectează gâtul și combate tusea.
Suferi de sensibilitate la frig – timp de o săptămână consumă doar preparate calde și condimentează preparatele cu două-trei vârfuri de piper măcinat, la fiecare masă a zilei. Crește temperatura corpului.
Ai infecţie respiratorie însoţită de răgușeală – prepară un ceai fierbinte din mentă și adaugă două-trei vârfuri de cuţit de piper măcinat. Îţi decongestionează căile respriratorii, îţi desfundă nasul și te încălzește.
Ai dureri reumatice – prepară maceratul după aceeași formulă ca la tuse și masează-ţi părţile corpului afectate de durerile reumatice de câte două-trei ori pe zi. Este un tratament excelent în zilele ploioase și friguroase, piperul conferind mai multă elasticitate articulaţiilor .
Tulburările alimentare, hipertensiunea și sângerările gingiilor dispar cu scoţișoară
Un alt condiment minune care nu trebuie să ţi lipsească din casă în acest sezon este scorţișoara. Valenţele sale terapeutice sunt numeroase. Când și cum e bine să o folosești?
Suferi de hipertensiune arterială – dimineaţa și seara consumă câte un vârf de cuţit de scorţișoară cu miere de albine. Reglează tensiunea și îmbunătăţește funcţia sistemului nervos.
Te confrunţi cu lipsa poftei de mâncare sau cu apetit exagerat – ţine cură cu salate de fructe de sezon în care să pui puțină scorţioșoară. Îţi reglează apetitul în scurt timp.
Simţi dureri în piept – urmează procedura indicată la hipertensiune arterială
Îţi sângerează gingiile – prepară-ţi o infuzie dintr-o linguriţă de scorţișoară adăugată la o cană cu apă fierbinte. Clătește ţi gura de două ori pe zi cu infuzia obţi-nută.
Scapă de gripă, bronșită și digestie grea cu dafin
Printre cele mai nepreţuite leacuri din cămară se numără și dafinul. Când și cum e bine să folosești frunzele de dafin?
Când suferi de gripă – ia o portocală, decojește-o iar coaja fructului pune-o la macerat cu patru frunze de dafin, într-un litru de apă, timp de patru ore. Filtrează ma-ceratul și bea-l ca pe apă în mai multe reprize. Îţi ia durerile de cap cu mâna și te scapă de febră. Repetă tratamentul dimineaţa, la prânz și seara.
Te chinuie o bronșită – urmează același tratament recomandat la gripă.
Ai digestia îngreunată – mestecă două-trei frunze de dafin pe stomacul gol, timp de o lună și starea ta se îmbunătăţește considerabil.