Frigul, atentat la sănătatea ­mezinului familiei

Frigul bagă în spitale tot mai mulți copii. Strănutul, durerile în gât, nasul înfundat, tusea și febra sunt simptome specifice îmbolnăvirilor acute ale căilor respiratorii determinate de infecţii virale, bacteriene, micotice sau parazitare. Infecții respiratorii acute (IRA) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică a copilului, determinând 40-60% din totalitatea bolilor întâlnite la copil, şi prima cauză de deces la copilul sub vârsta de 5 ani în lume, adică aproximativ  3 milioane de decese pe an la această categorie de vârstă,  după datele OMS şi UNICEF. 

Prof. univ.dr. Ioan  Gherghina, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” – Bucureşti 

În cabinetele de consultaţii ale medicilor de familie, în camerele de gar­dă ale spitalelor de copii ca şi în secţiile acestor spitale, sunt consultaţi şi respectiv, internaţi, în majoritate copii cu infecţii acute respiratorii. Până în urmă cu 10 ani, IRA au fost prima cauză de deces la sugar (vârsta 0-1 an) în România, iar în prezent, este a doua cauză de deces la aceeaşi grupă de vârstă. Pentru aceste motive considerăm că este important ca populaţia să cunoască mai bine aceste îmbolnăviri acute ale aparatului respirator şi, să poată, alături de cadrele medico-sanitare, să prevină, să vindece şi să limiteze cât mai mult posibil evoluţia nefavorabilă a acestora. În acest scop, voi prezenta în continuare unele date legate de IRA la copil. Aparatul respirator asigură necesarul de oxigen  pentru celulele organismului nostru, şi eliminarea bioxidului de carbon  rezultat din procesele metabolice de la acelaşi nivel. Este vorba despre un proces complex, care implică aparatul pulmonar cu căile respirătorii superioare şi inferioare, circulaţia sanguină care transportă oxigen şi bioxid de carbon între  alveolele pul­­monare şi celule, şi o serie de procese  enzimatice la nivel celular.

Boli care-l pot chinui pe micuţul tău  

IRA se referă numai la îmbolnăvirile survenite la nivelul aparatului pulmonar care asigură schimburile gazoase,  respectiv O2 şi CO2 între aerul atmos­feric şi sângele capilar, schimburi care au loc la nivelul alveolelor pulmonare. Aparatul pulmonar este format din mai multe componente care, fiecare în parte, dar şi în totalitate pot fi sediul  unor infecţii:

– căile respiratorii superioare şi inferioare, apa­­­ratul pulmonar propriu-zis format din interstiţiul pulmonar şi structurile alveolare, pleura viscerală şi pleurală, şi toracele musculo-osos. Am enumerat aceste componente ale aparatului respirator propriu-zis (adică aparatul pulmonar) pentru că fiecare din aceste componente poate fi sediul unei boli acute de cauză infecţioasă şi anume:

– căile respiratorii superioare pot prezenta: rinite, rinofaringite, faringoamigdalite, sinuzite şi otite;

– căile respiratorii inferioare pot prezenta: epi­glotite, laringite, traheo­bronşite, bronşiolite;

– aparatul pulmonar propriu-zis poate prezenta: pneumonii interstiţiale, pneumonii alveolare (pneumoniile propriu-zise) şi pneumonii mixte alveolo-interstiţiale, pleurezii, afectarea de natură infecţioasă a toracelui  musculo-osos (infecţii neurologice central sau periferice etc.). 

În pagina de săptămâna viitoare veți găsi informații privind principalii factori care-i pun viața în pericol copilului și manifestările clinice ale micuțului infectat.