Sezonul rece nu vine doar cu temperaturi extrem de scăzute ci, din păcate, aduce cu sine și viruŞi gripali, care pot provoca adevărate epidemii. În sezonul gripei și răcelilor, știi că trebuie să-ți acoperi gura și nasul cu batiste de unică folosință atunci când strănuți sau tușești. Cunoști și faptul că trebie să-ți speli mâinile pentru a evita contactul direct cu virușii și microbii. Dar știi care sunt cele mai eficiente tratamente naturale care te însănătoșesc?
Vitamina C – scurtează durata de manifestare a simptomelor răcelii
Unul dintre cele mai bune remedii, ieftine și la îndemână, pentru gripă și răceală îl constituie vitamina C. Cel mai cunoscut beneficiu al acestei vitamine esențiale pentru organism este contribuția la funcționarea normală a sistemului imunitar. Suplimentele de vitamină C ameliorează și reduc durata de manifestare a simptomelor. Potrivit studiilor, o doză de până la opt grame, administrată zilnic, scurtează perioada de boală cu circa trei-patru zile.
Vitamina D – este adjuvant în infecțiile respiratorii
Corpul nu poate sintetiza singur această vitamină importantă. În această perioadă a anului, mai mult decât oricând, trebuie să o obții din suplimente alimentare. Cele mai recente cercetări realizate de oamenii de știință certifică faptul că, atunci când organismul primește suficientă vitamina D, se îmbunătătește imunitatea și se obține o protecție mai bună împotriva gripei și răcelii. Vitamina D are un rol important în lupta contra infecțiilor căilor respiratorii. Ajută la fixarea calciului în oase, la menținerea concentrației normale de calciu în sânge și contribuie la menținerea funcției normale a sistemului muscular. De asemenea, aceasta este vitală în sarcină și la copii, contribuind la mineralizarea normală a oaselor și dinților, prevenind rahitismul.
Usturoiul – desfundă sinusurile și protejează inima
Consumând frecvent usturoi răcești foarte rar, iar dacă faci o infecție, perioada de refacere este mult mai mică. Asta deoarece usturoiul are proprietatea de a îmbunătăți întreg sistemul imunitar, făcându-l mai puternic. Datorită alicinei din compoziție, usturoiul combate infecțiile, desfundă sinusurile, bronhiile și plămânii. Având în vedere faptul că frigul predispune la complicații ale bolilor cardiovasculare, usturoiul trebuie consumat zilnic, pentru că protejează și inima. Este și un antihipertensiv natural. Are un puternic efect antibiotic, combate tahicardia și spasmele arterelor coronare, combate traheobronșitele și bronșita. Scade nivelul colesterolului „rău“ din sânge (LDL) și, în același timp, crește nivelul colesterolului „bun“ (HDL), reducând riscul aterosclerozei.