Zeci de localnici din Buftea au primit sfaturi medicale şi şi-au controlat gratuit, tensiunea arterială şi glicemia, duminică, în cadrul Campaniei ”Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”. Programul iniţiat, organizat şi susţinut de săptămânalul Jurnalul de Ilfov, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF) şi Societatea de Salvare Bucureşti, are drept scop informarea publicului larg privind menţinerea stării de sănătate în funcţie de vârstă, şi prevenirea bolilor grave.
Primarul Gheorghe Pistol: “Voi susţine programele de sănătate”
Duminică, pe 24 iunie, ziarul Jurnalul de Ilfov a continuat, la Buftea, Campania “Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”, lansată săptămâna trecută la Gruiu. Cu mic cu mare, buftenii au venit duminică după-amiază, la Sala de Consiliu a Primăriei locale. Aici, specialiştii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, asistenţi sociali, un me-dic generalist şi un psiholog, le-au oferit localnicilor cele mai bune sfaturi necesare pentru a trăi sănătos, la orice vârstă. În plus, specialiştii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov au realizat tuturor invitaţilor, electrocardiograme şi le-au măsurat tensiunea şi glicemia, gratuit. “Este lăudabilă acţiunea medicilor şi intenţionez să-i spri-jin oferindu-le tot suportul de care au nevoie pentru o bună informare şi tratare a localnicilor. Buftenii trebuie să fie sănătoşi, iar eu voi susţine programele de sănătate”, a spus Gheorghe Pistol, primarul oraşului, cu prilejul demarării campaniei în “capitala” Ilfovului.
Localnicii, învăţaţi când să cheme Ambulanţa și cum să ceară ajutor
Având în vedere că ne aflăm la prima etapă a programului, cea care se adresează în special localnicilor trecuţi bine de prima tinereţe, iar în sală s-au aflat mai ales vârstnici, medicii SABIF i au învăţat când să cheme Salvarea, cum să-şi descrie corect simptomele şi mai ales, cum să respecte întocmai indicaţiile primite prin telefon de la reprezentantul Ambulanţei până la sosirea echipajului de salvare. “Când sunaţi la Salvare, daţi detalii complete cu privire la simptome, boli existente, adresă. Dacă locuinţa este situată în capătul străzii, spuneţi în care capăt e. Răspundeţi cât mai prompt şi cât mai corect la întrebările pe care vi le adresează reprezentantul Serviciu-lui de Ambulanţă care vă preia apelul telefonic. Acesta este instruit să pună un anumit tip de întrebări şi să ştiţi că în 90% din cazuri, diagnosticul pus de el după discu-ţia telefonică, se confirmă la faţa locului”, le a explicat invitaţilor dr. Livia Stătescu de la SABIF.
Instruiţi să prevină și să supravieţuiască AVC-ului și infarctului
“Este important să fiţi înscrişi pe lista unui medic de familie şi păstraţi mereu legătura cu el. Pe lângă faptul că vă dă trimiteri pentru analize, vă eliberează reţete compensate şi gratuite, el este specialistul care vă poate oferi cele mai bune sfaturi pentru prevenirea bolilor grave ale vârstei şi complicaţii ce v-ar putea pune viaţa în pericol”, a precizat dr. Michelle Iazi, de la Centrul Medical Hilmi din Bucureşti. Duminică la Buftea, “bunicii” au învăţat să prevină accidentul vascular, infarctul miocardic, medicii oferindu le cele mai bune sfaturi privind evitarea atacurilor cerebrale şi atacurilor de cord. Mai mult, vârstnicii au aflat cum pot supravieţui în situaţii limită de infarct sau accident vascular, recunoscând simptomele care anunţă declanşarea acestor temute boli şi acţionând în consecinţă în timp util. Iar de la psihologul Laura Băluţă, pshilog/psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România, au învăţat să-şi redescopere propriile resurse pentru a conştientiza că bătrâneţea e un fe-nomen natural, nicidecum o povară şi au toate motivele să se bucure de ea.
“Ajutor! Sunt o bătrână singură și nu are cine să mă îngrijească”
Asistenţii sociali le-au adus la cunoştinţă localnicilor drepturile pe care le au după o viaţă de muncă, ajunşi la nevoie, şi de multe ori, singuri pe lume. “În cazul în ca-re, aţi împlinit vârsta de pensionare şi vă aflaţi în dificultate, puteţi beneficia de asistenţă socială. Nevoile dumneavoastră se evaluează prin achetă socială care se elabo-rează pe baza datelor cu privire la afecţiunile ce necesită îngrijire specială, capacitatea de a vă gospodări şi de a îndeplini cerinţele fireşti ale vieţii, condiţiile de locuit precum şi veniturile obţinute. Tot ce trebuie să faceţi este să vă adresaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială care funcţionează în subordinea primăriei”, a explicat Gina Dobre, asistent social în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială Sf. Vasile din Bucureşti. Iar sfaturile asistenului nu au fost în zadar. Printre participanţi s-a aflat şi o bătrânică nevoiaşă care a cerut sfatul specialistului spunând: “Şi eu sunt singură şi voi avea nevoie de ajutor când voi fi nedeplasiblă. Nu are cine să mă îngri-jească.”
Vă aşteptăm duminică, 1 iulie, la orele 15:30 La Sala de Sport a liceului din Periș la cel mai amplu program social din Ilfov, iniţiat, organizat şi susţinut de Jurnalul de Ilfov, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov.
Psihologul, asistenții sociali, medicul generalist și specialiștii Serviciului de Ambulanță București-Ilfov au oferit cele mai bune sfaturi medicale participanților