Ilfov – județul cu cei mai puțini șomeri

La sfârșitul lunii octombrie, rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 4,88%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale (pp) față de cea consemnată în luna precedentă și cu 0,52 puncte procentuale raportat la octombrie 2014, potrivit datelor publicate de ANOFM. Numărul total al șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM, în luna octombrie 2015, era de 434.568 persoane, în scădere cu 1.048 persoane, față de luna precedentă. Ponderea cea mai mare în totalul șomerilor o reprezintă cei neindemnizați, 77,29%, respectiv 335.883 de persoane, în timp ce numărul șomerilor indemnizați, în luna octombrie 2015, a fost de 98.685 persoane. Cel mai ridicat nivel al ratei șomajului a fost atins în județul Teleorman (10,97%), în timp ce județul Ilfov s-a situat la polul opus, cu cel mai mic nivel, de 1,28%.

 

A crescut importul de mașini rulate

O analiză a Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) arată că, în primele 10 luni din 2015, importurile de autoturisme rulate au crescut cu 12,8%, față de aceeași perioadă din anul anterior, ajungând la 204.000 de unități. Această tendință de creștere a importurilor de autoturisme rulate a condus astfel la un raport de 3,2 la 1 între importurile de autoturisme rulate și vânzările celor noi, ușor mai ridicat, comparativ cu cel care se înregistra după aceeași perioadă din anul 2014, respectiv de 3,1 la 1.

 

România mai are aproape 7 mil. de hectare de păduri

România are, în prezent, circa 6,9 milioane de hectare de fond forestier, din care 51% în proprietate privată, arată datele Inventarului Forestier Național (IFN), dat publicității, săptămâna trecută. Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură și prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii și industriei alimentare de 12%.

 

Bază de date pentru achiziții publice

 

Comisia Europeană intenționează să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre și să încurajeze administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte. Oficialii CE au ajuns la concluzia că asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul achizițiilor publice și, de aceea, o astfel de bază de date va permite o monitorizare eficientă a acestor proceduri. Normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.