Mâncarea de bază – pui cu cartofi prăjiți
Majoritatea românilor care mănâncă la restaurante au renunţat treptat la meniurile diversificate, care includeau pește, carne de vită sau vânat, și au revenit, ca în anii ‘90, la carnea de pui și la cartofii prăjiţi sau piure, potrivit Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor și Cofetarilor din România. «Majoritatea clienţilor din restaurante, mai ales din staţiunile de la munte, s-au întors la carnea de pui și la cartofi. În perioada 2007-2009, oamenii căutau în restaurante mâncare din ce în ce mai diversă – pește, vită, vânat sau carne de struţ», a declarat Ștefan Bercea, președintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor și Cofetarilor din România. El a spus că turiștii care vin la munte caută porţii care să coste 20 de lei, maxim 30 de lei, iar ce trece de această valoare nu mai are căutare.
Prețul gazelor pentru populație rămâne același
Preţul gazelor naturale produse în România și consumate de populaţie nu va crește până la 1 iulie 2015. «Până la 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România și plătite de populaţie nu vor crește. În ceea ce privește preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale», se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.
6 mld. de euro, restanțele populației!
Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei și companiilor cumula 27 miliarde de lei (6 mld. euro) la finalul lunii octombrie, fiind în scădere cu aproximativ șase miliarde de lei, faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, volumul restanţelor s-a diminuat cu 300 mil. lei, potrivit datelor BNR. Totalul creditelor ajunge al 114 mld. lei, la finalul lunii trecute, astfel că ratele restante reprezentau aproximativ 12% din total. „Datele BNR confirmă continuarea procesului de echilibrare în sfera sectorului bancar intern. Acest proces de însănătoșire este important pentru finanţarea investiţiilor productive în noul ciclu economic pe plan intern. Ne așteptăm la continuarea tendinţei de scădere a ratei restanţelor la credite, dar și a ratei creditelor neperformante pe termen scurt“, afirmă Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
Nivelul accizelor va fi exprimat în lei
Într-un comunicat, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) anunță că, începând cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură, utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. „Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează, anual, cu creșterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie”, arată MFP. Modificarea este propusă pentru prevenirea fluctuaţiei veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an, precum și pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri și a predictibilităţii, atât pentru bugetul de stat cât și pentru mediul de afaceri.