Legea pensiilor ocupaționale

Proiectul legii pensiilor ocupaționale va fi realizat până la finele anului 2015, fiind unul dintre obiectivele cuprinse în programul de guvernare, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. „Este unul dintre obiectivele cuprinse în programul de guvernare, de a face un sistem de pensii în România care să fie sustenabil. Se lucrează împreună cu ASF. Până la sfârșitul acestui an vom avea proiectul legii pensiilor ocupaționale. Proiectul pensiilor ocupaționale, al patrulea pilon cum l-am numit, implică definirea foarte clară a sectoarelor de activitate, o colaborare, o cooperare și o viziune comună între partenerii sociali, între patronate și sindicate, pentru că numai în felul acesta se poate aplica”, a spus Plumb. Ministrul susține că România va avea pensii ocupaționale, dar în niciun caz anul acesta, ci probabil din 2016 sau 2017.

 

Tarom, iar la vânzare

Guvernul a început negocierile cu mai multe companii, printre care Turkish Airlines, pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Tarom, iar statul va păstra 51% din titluri dacă investitorul va fi din afara UE sau va ceda majoritatea dacă proprietarul va fi o companie europeană, afirmă premierul Ponta. Întrebat de presă dacă în cazul Tarom este o „afacere închisă” deja cu Turkish Airlines, prim-ministrul a arătat că negocierile pentru privatizare au început, dar că încă nu este încheiată nicio înţelgere. „Tarom e o companie bună, dar trebuie restructurată, să revină pe profit, iar noi suntem deciși să atragem un investitor strategic. Există negocieri, dar încă nu e nimic oficial. Suntem deschiși la orice investitor serios care ar putea ajuta Tarom să se modernizeze”, a spus Ponta.

 

Din ce în ce mai aproape de bonurile de vacanță

Camera Deputaţilor a decis, ca angajaţii să primească vouchere de vacanţă, în limita a șase salarii medii pe economie, reglementările aprobate de către deputaţi urmând să fie aplicate în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Potrivit celor adoptate de deputaţi, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă. Pe de o parte, angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu și de bani sau prime de vacanţă.

 

Voucherele de vacanţă vor fi folosite doar în turismul românesc.