Legea insolvenței, publicată în Monitorul Oficial

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare la șase luni de la publicare. Excepție face articolul 92, care intră în vigoare la trei zile de la publicare și reglementează înființarea comisiilor de insolvență, la nivel central și local, elaborarea normelor de aplicare a legii, stabilirea onorariilor pentru administratori și lichidatori, precum și alte proceduri pentru punerea în aplicare a actului. Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credință, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanțele la furnizorii de utilități, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal etc., și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit. Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 1 an.

 

Acord preliminar privind eliminarea roamingului

Comisia Europeană, Parlamentul UE și Consiliul UE au ajuns la un acord preliminar referitor la eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017 și acordarea de către operatorii de telecomunicaţii a unui tratament egal tuturor utilizatorilor de Internet. Proiectul de acord marchează un pas important în planul UE de reorganizare a pieţei digitale pentru stimularea dezvoltării și recuperarea decalajului faţă de Statele Unite și Asia. Potrivit acordului, suprataxele de roaming din Uniunea Europeană vor fi eliminate de la 15 iunie 2017.
Ca măsură interimară, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut, pentru un apel, sau un megabit de date și 0,02 euro, pentru un mesaj text. În acest fel, tariful maxim de roaming va deveni cu 75% mai mic decât în prezent, potrivit Comisiei Europene.

 

Apă minerală, de la stat

Societatea Naţională a Apelor Române (SNAM) vrea să construiască până la patru fabrici de îmbuteliere a apelor minerale, investiţie de 20 milioane euro, proiect pentru care așteaptă aprobarea Ministerului Economiei, Comerţului și Turismului. Proiectul va fi finanţat
printr-un credit bancar. În prezent, compania deţine doar licenţe de explorare și exploatare a apelor. Acesta ar fi primul proiect de acest fel în România, al unei companii de stat. Potenţialul de investiţii pe această piaţă este ridicat. Pentru o fabrică cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investiţia necesară este de 8-10 milioane euro.

 

Firmele vor putea
fi radiate din oficiu

 

Firmele vor putea fi radiate, din oficiu sau la cererea ANAF ori a creditorilor, dacă depășesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale. Aceeași sancţiune poate fi aplicată și în ipoteza în care societatea nu și-a depus la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, declaraţia că nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare. Intrarea în vigoare a legii se va realiza pe etape, unele prevederi intrând în vigoare în termen de 3 zile de la publicare, altele în termen de 90 de zile, în timp ce unele dintre prevederi vor intra în vigoare la data de 7 iulie 2017.