Dobânzi majorate, pentru creditele noi

Începând cu luna iulie a acestui an, băncile comerciale au majorat dobânzile la creditele noi pentru populație, atât în lei cât și în valută. Dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei acordate populației au urcat de la 6,48% pe an, în iunie, la 6,84% pe an în iulie. În schimb, pentru firme, dobânzile au scăzut în perioada analizată de la 4,86% pe an la 4,69% pe an. În cazul depozitelor, însă, dobânzile au fost reduse în totalitate. Astfel, pentru depozitele în lei aflate în sold ale populației media dobânzilor a ajuns la 2% pe an, ușor mai ridicate la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,26%. Pentru firme, dobânzile acordate au scăzut la 1,06%, în medie. Pentru creditele aflate în sold, dobânzile la lei au scăzut de la 8,22% pe an, în iunie, la 8,04% pe an în iulie, pentru populație, și de la 5,3% pe an la 5,26% pe an, pentru firme. Dobânzile la creditele de consum în lei pentru populație aflate în sold rămân, însă, peste 10%, deși sunt în scădere ușoară.

 

Fonduri pentru finanţarea programelor operaţionale

Guvernul a aprobat  alocarea temporară, din venituri din privatizare, a sumei de 984 milioane lei, în scopul asigurării necesarului de finanţare pe luna septembrie pentru programele operaţionale finanţate din fonduri structurale. Din această sumă, 280 milioane lei sunt pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, 220 milioane lei pentru Programul Operaţional Sectorial Creșterea Competiti-
vităţii Economice, 234 de milioane lei sunt destinaţi POSDRU și 250 de milioane lei sunt pentru Programul Operaţional Regional. Autorităţile de management sunt obligate să efectueze plăţile în conturile beneficiarilor în termen de 10 zile, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2015. Sumele alocate autorităţilor de management vor fi rambursate, către MFP, din sumele restituite de către CE, până la data de 9 octombrie 2015, precizează Guvernul.

 

Impozit pe terenuri și clădiri neîngrijite

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis să reintroducă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu până la 500 la sută impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan. Impozitul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2016. Această decizie survine ca urmare a solicitării autorităţilor locale.Criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se vor adopta prin hotărârea consiliului local și vor fi stabilite conform nomenclaturii stradale.

 

Rezervele valutare ale BNR au crescut

 

Rezervele valutare la BNR se situau, la finele lunii august, la 29,34 miliarde euro.În cursul lunii august au fost înregistrate intrări de 654 milioane euro, reprezentând în principal modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP și alimentarea contului Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al BNR. Ieșirile au totalizat 465 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) se situau la finele lunii august la 32,67 miliarde euro, faţă de 32,44 miliarde euro, la sfârșitul lunii iulie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,33 miliarde euro.