România – un nou acord cu FMI

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că România va cere în mod oficial, în acest an, încheierea unui nou acord cu FMI, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, nu pe deficit. Victor Ponta sprijină acest nou acord, însă Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, îi contrazice pe cei doi și spune că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei cu o motivare „serioasă“, dacă vrea un nou acord. Teodorovici a mai afirmat că noul acord ar putea fi realizat doar cu FMI, fără participarea Comisiei Europene. El a mai arătat că deficitul bugetar pentru 2016 este estimat în prezent la 2,1% din PIB, iar dacă vor avea loc măririle salariale anunțate, acesta se va situa sub 3%.

 

Absorbție de 70%, la fondurile europene

România va încheia exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție a fondurilor europene de 70%, a declarat Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, într-o conferință de specialitate. El a afirmat că, pentru primul exercițiu financiar de acest gen, România nu are de ce să se rușineze. Nica a mai afirmat că și alte țări europene au avut rezultate similare în primii ani, înregistrând o absorbție comparabilă cu a țării noastre, dând exemplu Polonia, care în primul an de exercițiu financiar a avut un nivel al absorbției în jur de 60%.

 

SUA dau startul pentru „Loteria Vizelor” 2017

Ambasada Statelor Unite a anunțat, printr-un comunicat, că, începând cu data de 1 octombrie, se pot face înscrieri pentru Loteria Vizelor (Diversity Visa – DV), pentru anul 2017, prin intermediul căruia persoanele care îndeplinesc cerințe simple, dar stricte, de calificare pot obține vize de rezidență permanentă în SUA. Înregistrările pentru programul DV-2017 trebuie transmise electronic în perioada care începe joi, 1 octombrie 2015, la ora 12:00 PM, ora de vară a Coastei de Est, și se încheie marți, 3 noiembrie 2015, la ora 12:00 PM, ora de iarnă a Coastei de Est. Înregistrările pe hârtie nu sunt acceptate. Potrivit sursei citate, legea permite o singură înregistrare de persoană. Cei care trimit mai mult de o înregistrare de persoană vor fi descalificați.

 

Regiunea București – Ilfov, preferată de investitorii străini

O cercetare statistică privind investițiile străine directe (ISD), realizată de BNR în colaborare cu INS, arată că România a atras, în 2014, investiții străine directe în valoare totală de 2,42 miliarde de euro, iar soldul final al investițiilor la finalul anului trecut a ajuns la aproape 60,2 miliarde de euro. Cele mai multe investiții străine, din totalul înregistrat la finalul anului 2014, au fost realizate cu precădere în industria prelucrătoare (32,0% din soldul total al ISD). Din punct de vedere teritorial, se constată o orientare a ISD spre regiunea de dezvoltare București – Ilfov (59,2%), urmată la mare distanță de Centru (9,7%), regiunea Vest (7,7%), regiunea Sud-Muntenia (7%) și regiunea Nord-Vest (5,6%).