Cei 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu au fost aniversați vineri, 15 ianuarie, la Centrul Cultural Buftea, de către copiii și cadrele didactice ale orașului.

Text și foto: Cristina Bunea

„Dacă treci râul Selenei…”

Spectacolul a început în forță emoțională odată cu elevii din clasele X-XI ai Liceului „Dumitru Dumitrescu” pe care profesoarele Carastanef Rodica și Florica Gorgan l-au pregătit cu elevii, până în cele mai mici amănunte ale unui ghem de lână. Scenariștii au imaginat recitând și cântând momentul nașterii marelui poet și al sosirii ursitoarelor.

„Tu ești Mircea?”

Copiii de la Grupa mare a Grădiniței nr. 6, îndrumați de educatoarea Floarea Miu, ne-au oferit, apoi, un fragment celebru din „Scrisoarea III”, urmat de grupul vocal alcătuit din copii de la Grupele mijlocie și mare ale aceleiași grădinițe. Iar vocile lor cristaline au cântat „Sara pe deal”. Recitaluri din „Luceafărul”, „Cu penetul ca sideful” și „Glossa” ne-au oferit micuții de la Grupa mijlocie ai educatoarei Mirela Manea; „Ce te legeni”, „Revedere” și „O, rămâi” a fost alegerea Grupei mari a educatoarei Veronica Dinu, în timp ce „Somnoroase păsărele” a fost recitată de Andreea Florescu, de la Grupa mijlocie a educatoarei Cristina Mirea.

Momentul Școlii nr. 2

„Scrisoarea III”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Revedere” și „Eminescu n-a existat” sunt câteva dintre momentele pregătite de profesoarele Carmen Stancu, Dora Flore, Aurelia Năstase, Geovana Boca și grupul vocal Armonia, Anca Gheorghiu. Adorabili, toți copiii!

Vremea Școlii nr. 3

Montajul eminescian pus la cale de profesoara de limba română Luminița Dogiță a demonstrat, încă o dată, cât înseamnă implicare și lucru cu elevii proveniți din medii diverse. Câte o strofă din „Glossa” ne-au recitat 8 elevi ai profesoarei Raluca Andrei și alți 8 copii ai profesoarei Liana Streleț ne-au încântat cu seriozitatea lor și felul în care au învățat ce  înseamnă dicția la recitare.

Supriza zilei!

Pe când s-a anunțat că spectacolul s-a terminat, o voce din sală a strigat: „Nu, mai este ceva”. Și iată ce le vedem pe profesoarele Luminița Dogiță, Ana Maria Belcescu, Liana Streleț și Raluca Andrei, cu chitara, că urcă pe scenă spunând că ele sunt supriza și că vor să interpreteze „Pe lângă plopii fără soț”.

Momentul a fost și unul special, dedicat mamei profesoarei Raluca Andrei, a cărei zi de naștere era și, astfel, Raluca Andrei i-a îndeplinit mamei sale dorința de a o vedea cu chitara pe scenă. Corul s-a făcut mai mare pentru că a cântat și sala, încheind spectacolul în aceeași forță emoțională în care a început.