Pesediştii nu se dezmint. Sunt fideli aceloraşi practici comunistoide şi au acelaşi discurs de sorginte stalinistă. O dovadă în sprijinul acestor afirmaţii ne-a oferit-o preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb. Cu o figură desfigurată de ură, ea a înfierat, cu mânie proletară, poziţia liberalilor în privinţa Codului fiscal. A arătat, cu aceeaşi mânie proletară, către duşmanii „boborului”, care se opun creşterii pensiilor şi salariilor, dar şi creşterii economice şi s-au răzgândit, ca nişte nemernici, în privinţa acestui act normativ! La zid, cu ei! Halucinant… Te întrebi de ce toată această agiaţie, dacă avem în vedere că Codul intră în vigoare din 2016, iar PSD are la dispoziţie o întreagă sesiune  şi o majoritate confortabilă  să „treacă” actul normativ. Unde mai pui că preşedintele Iohannis nu mai poate refuza a doua oară promulgarea!

Toate aceste manifestări, pe care copreşedintele PNL Alina Gorghiu le-a caracterizat ca fiind de-a dreptul „isterice”, ascund, de fapt altceva. Ascund o strategie perfidă, de-a dreptul parşivă. Sunt de discutat, aici, două aspecte. Primul priveşte viabilitatea acestor măsuri de relaxare fiscală, la kil, aş spune. Această frenezie stahanovistă de a relaxa tot, de-a valma şi cu otuzbirul, fără o analiză a sustenabilităţii acestor măsuri heirupiste frizează o inconştienţă vecină cu demenţa. Iar cine nu este cu noi, este împotrivă, să cităm această lozincă stalinistă atât de dragă pesedeilor. Ce mai contează că nu este deloc clar cum vom reuşi să ne păstrăm în deficitul bugetar pe care-l visează social democraţii, de 1,7% din PIB. Nimeni nu a aflat, încă, de unde se va acoperi „gaura” de peste 12 miliarde de lei din vistieria statului, apărută ca urmare a relaxării, cu ghiotura, a fiscalităţii.

Cel de-al doilea aspect priveşte strategia de care vorbeam. Social democraţii nu au greţuri cu privire la situaţia descrisă mai sus. Pentru că ei ştiu, deja, că nu va intra în sarcina lor rezolvarea deficitului bugetar. De aici şi graba disperată de a obţine promulgarea Codului fiscal. Sunt semnale tot mai clare că ­PSD‑ul se pregăteşte să părăsească guvernarea în toamnă şi, prin urmare, fac tot posibilul să lege pietroiul relaxării, fiscale aberante de gâtul Opoziţiei. Odată aruncată găina moartă în ograda PNL, după „bunul” obicei social democrat, pesedeii vor ocupa fotoliile comode ale opoziţiei şi vor aştepta rezultatele planului lor perfid. Astfel, dacă opoziţia, după preluarea puterii, nu va reuşi să strunească veniturile bugetare şi se va depăşi deficitul asumat, social democraţii vor sări, în haită, să arate că liberalii habar n-au să guverneze. Astfel că, la alegerile din 2016, ei vor (re)veni salvator, pe cai mari pentru a scăpa ţara de incompetenţii de liberali, care se vor fi erodat în urma eforturilor depuse pentru a salva, cât de cât, ce mai poate fi salvat. Plauzibil, nu?

 

În ce priveşte reproșurile aduse PNL-ului, că ar fi şi el părtaş la votarea Codului fiscal în Parlament, lucrurile sunt foarte clare. Liberalii, în această situaţie, au fost între ciocan şi nicovală. Dacă PNL nu ar fi votat Codul, obez de prevederi liberale, ar fi fost acuzat că se opun bunăstării „boborului” şi a economiei. Acum, când îl critică, sunt în aceeaşi situaţie. Oricum ar fi dat-o, rezultatul ar fi fost acelaşi. Aşa că încearcă şi ei să mai dreagă busuiocul, pe ici pe colo.