Ne-am obișnuit să ne facem cumpărăturile din complexele agrocomerciale, super sau hypermarketuri și din piețe special amenajate. Dar, în aceeași măsură, ne fa-cem cumpărăturile și de la comercianți stradali. Se practică în localitățile din Ilfov, iar lumea e mulțumită.

Fie că își închiriază tarabe de la primării, fie că au câte un scăunel la poartă, pe care sunt așezate, ordonat, produsele scoase la vânzare, țăranul încearcă și el să strângă niște bănuți cu ceea ce a cultivat în curte. Se vinde orice: roșii, dovlecei, varză, vinete, pepeni, porumb, ouă, lapte, miere de albine, usturoi, ceapă, cartofi, cai-se, piersici etc. 

Ei sunt țăranii, ade­vărații producători, care n-au timp niciodată să ajungă în piețele din Capitală ca să-și vândă marfa. Ei doar muncesc. Când am întrebat-o de ce stă la vânzare în fața porții, femeia în vârstă, cu mâinile crăpate de muncă, mi a răspuns: “Eu muncesc toată grădina. Omul meu a murit acum câțiva ani. Singură fac totul aici. Mă mai ajută un frate al meu. Am 3 fete. Toate sunt la București. N-au timp să vină des aici. Ele muncesc de dimineață până seara. O dată pe lună, dacă le văd. Asta-i viața. Am apucat să pun legumele astea și le vând ca să mai scot niște bani. Pensia mea e 350 de lei. Mă mai ajută și fetele cu bani, dar sunt bolnavă, trebu-ie să-mi iau medicamentele și astea mă costă o groază“, spune femeia, blazată.

Nu toți comercianții au însă aceeași situație. Sunt unii care fac o afacere din comerțul  stradal, spre deosebire de alții care încearcă să-și mai îndulcească traiul de azi pe mâine. 

Apicultorii sunt cei mai dezavantajați. Ei mun­cesc ani de zile ca să poată aduce la maturizare o familie de albine și pe urmă de-abia pot strânge mierea de calitate de pe stupi. Ei trebuie să aibă grijă tot timpul de albine, să țină cont de locul unde sunt puși stupii, să urmărească regina în permanență. Mierea nu se vinde foarte bine, deoarece producția fiind mică, prețul trebuie să amorseze cheltuielile. Nici ouăle nu se vând foarte bine pe căldura asta. În schimb, fructele și legumele au întâietate. Porumbul a devenit pe primul loc, aproape că se vinde mai mult decât pepenii. Iată și câteva prețuri pe care le veți găsi în localitățile din comuna Snagov: roșii – 3-4 lei/kg, ardei gras – 4 lei/kg, dovlecei – 2 lei/kg, vinete  – 4-5 lei/kg, varză – 3 lei/kg, castraveți – 2 lei/kg, pepene galben – 4-5 lei/kg, pepene verde – 2,5-2 lei/kg, ouă – 7 lei/kg, lapte – 3lei/kg etc. Pentru miere, prețurile variază între 12 și 32 lei borcanul.