Afirmațiile actualului primar al comunei Ciolpani, Bogdan Călin, făcute într-o publicație de campanie, distribuită în comună, au produs uimire și revoltă. Cristina Manicea, a decis sa facă lumină mai ales pentru acei cititori mai puțin familiarizați cu termenii și erorile administrației publice locale. „Singurul lucru la care mă gândesc este că oamenii trebuie să fie informaţi. Nu vreau să renunţ la transportul comunal, nu vreau să închid şcoli sau cămine culturale, nu vreau să dau oameni afară, nu vreau să dărâm. Vreau să construiesc alături de oameni, vreau să dezvolt localitatea, vreau legalitate, vreau să fac proiecte pentru  comunitatea noastră, și le cer tuturor oamenilor de bună credință să vină alături de mine și să susțină aceste proiecte. Vreau să le fiu alături, iar de la oameni vreau să înţeleagă acest lucru”, precizează Cristina Manicea.

Cine şi când a asfaltat?

Bogdan Călin susține că „din 2004 de când este viceprimar făcea de acasă până la birou o oră și jumătate din cauza gropilor” și mai spune că „ultima asfaltare a fost făcută înainte de 1989 pe vremea lui Ceaușescu”. Nu este adevărat! Drumul de care dânsul amintește,  a fost  asfaltat în 1996, drum care și la ora actuală este cel mai bun  din Ciolpani. De altfel este drumul pe care primarul vine in fiecare zi la serviciu din 2004. Este vorba despre Drumul Școlii. Un primar cu 2 mandate plus unul de viceprimar nu are voie să manipuleze informațiile in interes propriu, nu are voie sa mintă oamenii pentru a ieși în evidență, nu are voie să dezinformeze și nu are voie să nu știe tot ce se întâmplă în comuna pe care o păstorește.

Școala este construită 100% cu fonduri de la Consiliul Judetean Ilfov

Povestește Bogdan Călin (în articolul publicat) de momentul preluării mandatului și de faptul că unitățile de învățământ se aflau într-o stare proas­­tă cu toaletele în exteriorul unităților școlare, vorbește despre avize necesare de la instituții precum ISU, DSP și că șco­lile nu aveau aceste auto­rizații în momentul preluării mandatului, ceea ce l-a determinat „ca din fonduri proprii și în parteneriat cu CJI” să construiască o școală nouă „ un obiectiv modern cu dotări și utilități de excepție”.

 “O mare minciună!”, spune Cristina Manicea, precizând: “În realitate lucrurile stau așa: In perioada 2004-2008, pe vremea guvernarii Tăriceanu, a început un proiect, la inițiativa guvernului, pentru construcția unor unități de învățământ, la nivel de județ, și de țară. La acel moment s-au alocat, de la Guvern, prin Inspectoratul Școlar Județean Ilfov 6 miliarde lei vechi pentru această școală. Acesta a fost începutul. Pentru finalizarea proiectului, la nivelul comunei Ciolpani, Consiliul Județean Ilfov a alocat 32 miliarde lei vechi (aproximativ 488.000 Euro) cf. Hotărârii CJI nr. 53/21.05.2010 și a  Hotărârii CJI nr. 143/14.12.2010. Banii au fost alocați în primul meu mandat de vicepreședinte la Consiliu. Nici în ziua de astăzi școala aceasta, construită cu banii de la CJI, nu are avizul ISU, ci doar dosare depuse vara trecută, în vederea obținerii, după aproape 3 ani de funcționare fără nimic. Atât mai trebuia să facă primarul: să obțină ­avizele.

 

Bani de la bugetul local pentru reabilitarea școlilor? O altă mare minciună!

Afirmă primarul Bogdan Călin: “ În același do­meniu al educației să mai spunem că, de-a lungul timpului, toate uni­tățile școlare din comună au fost reabilitate de la lucrări de refacere a acoperișului, până la dotarea locurilor de joacă, toate acestea fiind susținute din fondurile proprii ale comunei”. Proprii? Minciună, toate acestea s-au făcut exclusiv cu bani de la Consiliul Județean Ilfov. Este vorba despre  Hotărârea CJI nr. 70/15.07.2015 “Lucrări reabilitare obiective interes public, anvelopare, schimbat învelitoare acoperiș, schimbare instalații sanitare și termice pentru următoarele obiective: Grădinița nr. 1 Piscu, Grădinița nr. 3 Izvorani, Școala nr.1 Piscu, Școala primară Țigănești și Școala nr. 2 Țigănești”. Suma? 432.218,15 lei,  adică, 4 miliarde lei noi. Înainte de a pleca de la CJI, am avut grijă să propun consiliului reabilitarea școlilor și, implicit, acordarea de fonduri. Iar Bogdan Călin spune că le-a reabilitat în martie 2016, fix inainte de campania electorală cu fonduri proprii. De ce ați afirmat la inaugurarea Căminului Cultural (Școala nr 1 Piscu) acest lucru? Dacă afirmați că ați făcut acest lucru cu fonduri proprii, la ce ați folosit banii de la Consiliul Judetean destinați școlilor și grădinițelor?”

 

Care stație de apă?

“Povestește actualul primar, că a făcut drumurile și rețeaua de apă. Nu este așa! Stația de apă a fost începută pe mandatul celuilalt primar, în perioada 2004-2008 când Bogdan Călin era viceprimar. Drumurile au fost asfaltate tot în perioada 2004-2008 de fostul primar, nu de el. Fostul primar, Ioniță Constantin este locuitor al satului Piscu și este foarte supărat pe aceste afirmații pe care Bogdan Călin le face pentru presă. Și cum stăm noi, la Ciolpani, din punctul de vedere al alimentării cu apă? În Ciolpani există rețea de apă, dar nu pentru toți locuitorii (un singur exemplu, nu tot  DN 1 are rețea de apa), în Țigănești,  satul unde locuiește primarul, o mare parte din locuitori nu beneficiază de acest serviciu de apă, iar în Piscu s-a înființat rețeaua doar parțial. Cei care stau mai departe, peste câmp, în locul care se numește Piscu 3, nici nu pot visa decât la apa din Ialomița. Oamenii aceia, dacă vor o găleată de apă de la rețeaua stradală, trebuie să meargă câțiva km.. Cei din Izvorani, nu au nici ei acces la acest serviciu de apă. De altfel ei sunt cei uitați permanent de autorități. Din mandatul meu acest lucru nu va mai fi întâlnit.”

 

Cum să schimbi destinația unei școli? 

Sunt incredibile afir­mațiile făcute de domnul Bogdan Călin iar Cristina Manicea explică în continuare contradicțiile apărute: „Unitățile de în­vățământ din localitate despre care vorbește primarul au fost închise pe vremea lui Emil Boc printr-o decizie a Guvernului. Vorbim de trei unități cu clasele I-IV de la Piscu, Izvorani și Țigănești. Imediat au mutat toți copiii la școala de la Ciolpani existentă. Și cele trei școli au fost închise. Aceste școli aparțin din punct de vedere administrativ teritorial comunei Ciolpani, dar ele sunt în patrimoniul Ministerului Educației. Nu ai voie să le schimbi destinația decât cu acordul Ministerului Educației și dacă vrei să faci tot o unitate de învățământ. Dacă vrei să faci o grădiniță cu program prelungit, este perfect. Dacă vrei să faci un after school, este în regulă. Dacă vrei să faci o școală de meserii, având în vedere că la Piscu este o tradiție într-ale olăritului, iar este perfect. Cursuri, bibliotecă etc – poți face orice are legătură cu învățământul. Doar că, ce face domnul Bogdan Călin la Ciolpani? Prin Hotărîrea Consiliului local nr. 39/13.10. 2015 se hotărăște „schimbarea destinației imobilului situat în str. Bisericii nr. 35, sat Piscu, în care a funcționat Școala Generală cu clasele I-IV, din unitate de învățământ, la dispoziția Consiliului local al comunei Ciolpani, pe o durată nedeterminată.”

Dar nu ne spune și ce destinație îi dă. Primarul a făcut Cămin Cultural din această școală. Fostul camin a fost dărâmat și pe locul rămas liber s-a extins un pic stația de apă și s-a făcut un  teren de fotbal. E normal să le facă celor din Piscu un Cămin Cultural, oamenii au nevoie de așa ceva și susțin acest lucru. Nu este problema lor care este baza legală, nu este problema lor partea administrativă, dar este a primarului în funcție. Există posibilitatea să ne bucurăm de acest cămin în perioada campaniei și, ulterior, să trebuiască să fie închis până la rezolvarea problemelor legale. Aș întreba: Domnule primar ați obținut avizele conform legii, ca oamenii să nu fie dezamăgiți după campanie? E corect să le dați ceva ca apoi, în caz că cineva se va autosesiza, să puteți arăta cu degetul pe altcineva?

Iată ce spune Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în secțiunea a 2-a, art. 112, punctul 6: “Schimbarea des­ti­nației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face de către autoritățile administrației publice locale, numai cu avizul conform al ministrului educației, cercetării,  tineretului și sportului. În caz contrar, actele de schimbare a destinației bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale”. Penale, repet!

În Hotărârea de consiliu nu scrie că fosta școală se transformă în cămin cultural, dar știm că vineri, 6 mai 2016 a avut loc inaugurarea. Avizul Prefecturii nu există încă și în Hotârare se stipulează și faptul că „ Prezenta hotărâre va intra în vigoare doar după obținerea avizului conform al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Dacă nu veți obtine acest aviz obligatoriu, conform legii, ce le veți spune oamenilor, domnule Călin? Sau va rămâne doar o inaugurare de campanie?

 Dacă am fi avut ca și celelalte primarii un site în care să ni se aducă la cunoștință în mod transparent aceste lucruri, oamenii ar fi știut. Deci, dacă ai avizele necesare, poți să schimbi destinația unei școli în orice, chiar și în Cămin cultural, dar, când vedem ce drame se întâmplă într-un loc care funcționează  fără respectarea legilor, parcă te cutremuri…”

 

Ţigăneşti, o altă şcoală închisă, o altă destinaţie

În acelaşi context explicat pentru şcoala de la Piscu a fost închisă şi şcoala de la Ţigăneşti. La acest moment, faţă de viitoarea destinaţie a acestei şcoli sunt numai zvonuri. Poate reuşim să-i dăm o idee lui Călin Bogdan şi, dacă tot s-a apucat să facă lucruri doar în campanie, poate reuşeşte să deschidă acolo o grădiniţă cu program prelungit. Acest lucru ar fi perfect legal şi de mare folos comunităţii din satul Ţigăneşti.

 

Un miliard pentru o nouă primărie…

“În 2014, conform Ho­tărârii 17/22.01.2014, un alt obiectiv al primarului Bogdan Călin a fost o construcție de sediu de primărie pentru care CJI i-a aprobat 1 milion de lei noi (10 miliarde lei vechi). Eu consider că primăria actuală este un loc care poate fi curățat, cosmetizat, reabilitat și recompartimentat și, pentru numărul actual de angajați din primărie, poate fi folosit încă mulți ani. Acești bani, aprobați, pot merge către o clădire multifuncțională care ar rezolva multe probleme ale Ciolpaniului: un dispensar modern, cabinete particulare pe diverse specialități, un sediu de bancă, o farmacie, un bancomat, așa cum cer nevoile și dorințele oamenilor. Iar această hotărâre a CJI se poate modifica dând o altă hotărâre. Eu tot am sperat ca actualul primar să facă un proiect pentru o clădire multifuncțională care ar interesa mai degrabă comunitatea din Ciolpani.  „Îmi place să cred că acum comuna arată diferit față de felul în care am preluat-o”, spune Calin Bogdan. Greșit, e fix la fel! Deci în 12 ani comuna arată la fel, doar că are o școală pe care nu a făcut-o primarul. A făcut-o Consiliul Județean. Mai sunt câteva cișmele de apă, nici apa nu a fost adusă peste tot. Stația de pompieri pe care susține actualul edil că a făcut-o, este de pe vremea guvernarii lui Călin Popescu Tăriceanu, conform Ordonanței „Tăriceanu”, dupa cum o știe lumea, bani aprobați atunci când Călin Bogdan nu era primar.

 

Avem camere de supraveghere, s-a spart grădinița!

“Spuneam că pentru Ciolpani, în mandatul lui Bogdan Călin nu există niciun proiect european. Este doar un program implementat zilele trecute, pentru amplasarea în locurile cheie ale comunei, stabilite de edil, a unor camere de supraveghere, 14 mai precis. Doar că, din punctul meu de vedere acestea trebuie să supravegheze intersecții, școli, grădinițe, sau alte puncte de interes local. Ce credeți? S-a spart grădinița de la Țigănești. La ce bun camera de supraveghere? Poate îl ajută în campanie, având în vedere că doar el are acces la aceste camere, ca să urmăreasca celălalt contracandidat, că de siguranța cetățeanului nu este interesat. Ce trebuie, de fapt, urmărit și de către cine? Dacă erau camerele îndreptate spre obiectiv, imediat s-ar fi aflat cine este hoțul”, explică Cristina Manicea.

Începând din 6 iunie: voi accesa toate fondurile europene eligibile deoarece comuna Ciolpani se poate dezvolta foarte frumos folosind aceste resurse, așa cum, s-au dezvoltat și alte localități ilfovene sau din țară. Cu domnul Călin Bogdan încă 4 ani în funcție, este clar că nu vom putea accesa aceste fonduri europene. Daca n-a făcut-o până acum, n-o va face niciodata pentru că nu este întreprinzător sau, probabil, îi este teamă”, afirmă Cristina Manicea.

“Mai sunt multe afir­mații foarte, dar foarte departe de adevăr în spusele actualului edil. Ca locuitor al comunei, însă, nu pot trece peste cele mai grave minciuni în legătură cu școala și nivelul vieții de zi cu zi al concetățenilor mei. De aceea, m-am hotărât să candidez. Pentru a îndrepta toate aceste abateri grave de la logica unor decizii în favoarea celor care votează și plătesc impozite. Vreau să le spun, de asemenea, concetățenilor mei că toate sumele și hotărârile amintite mai sus sunt acte publice și cifre probate din aceste documente”, afirmă Cristina Manicea.

 

UNDE SUNT BANII? UNDE SUNT peste 4 milioane de euro?

În perioada 2008-2016, comuna Ciolpani a primit, anual, de la Ministerul de Finanțe și de la Consiliul Județean Ilfov bani pentru dezvoltare. “ Singura clădire ridicată 100% cu fonduri de la Consiliul Județean Ilfov este Școala nr. 1. În rest….nimic. Și atunci, ca om care am lucrat la Consiliul Județean Ilfov și pentru comuna mea, Ciolpani, și știu că au fost bani, vin și întreb acum: Unde sunt banii? Și iată și sumele, adunate, de la cele două instituții:

2008: 1.405.000 lei;

2009: 2.731.239 lei;

2010: 2.271.494 lei;

2011: 2.048.000 lei;

2012: 2.442.000 lei;

2013: 3.029.000 lei;

2014: 1.632.000 lei;

2015: 3.448.000 lei.

TOTAL: 19.006.733 lei = 4.242.574 euro (la cursul BNR din 09.05.2016)

La aceasta suma se mai adaugă și bugetul propriu, anual, al Primăriei Ciolpani.

 

Unde sunt milioanele de euro?

Din 2008 de când am fost vicepreședinte și până în ziua în care nu am mai lucrat la CJI au fost alocați 196 de miliarde de lei (4.242.574  euro; suma de mai sus) la dispoziția primarului pentru a-i folosi acolo unde crede că are nevoie comuna. Plus alte 3 milioane de euro bani care au fost aprobați pentru asocieri între Primăria Ciolpani și CJI, pe obiective directe, spre exemplu H nr 70 15.07.2015 a fost pentru reabilitare obiective interes public (lucrări reabilitare, anvelopare, schimbat învelitori acoperiș, instalații sanitare, electrice și termice pentru următoarele obiective: Grădinița nr. 1 Piscu, Grădinița nr. 3 Izvorani, Școala nr. 1 Piscu, Școala primară Țigănești, Școala nr.2 Țigănești) suma de 432. 218,15 lei (100.000 euro).

 

PROIECTELE pentru care actualul primar ar fi putut accesa fonduri europene

Cristina Manicea spune că în perioada mandatului actualului primar, comuna Ciolpani nu se poate mândri nici măcar cu scrierea unui proiect pentru accesarea fondurilor europene, darămite cu vreun bănuț venit de la Bruxelles. “Sunt de acord că bugetul local este insuficient pentru a dezvolta cât de cât comuna. Situația nu este o particularitate a Ciolpaniului, mai sunt comune cu bugete insuficiente, dar, primarii acelor comune s-au orientat către fondurile europene. Bogdan Călin este, de altfel, singurul dintre primarii partidului din care face parte care nu au făcut nimic pentru comunitate. De aceea,  iată pentru ce domenii și de unde puteau fi accesați banii pentru diversele nevoi ale comunei. Liniile de finanțare au fost deschise oricui, trebuia doar să te apuci de treabă. În timpul mandatului sau de viceprimar sau primar ar fi putut:

 să realizeze în integralitate infrastructura de apă-canal prin accesare în parteneriat cu CJI și/sau ADIA prin POS Mediu sume de până la 20.000.000 euro;

 să reabiliteze, doteze și modernizeze unitățile școlare datorită programului Operational Regional prin intermediul căruia putea să acceseze cel puțin 500.000 euro pentru școlile, grădinițele din Ciolpani;

 să construiască o grădiniță cu program prelungit prin accesarea Fondurilor Norvegiene, PNDR 2007-2015 sau a fondurilor elvețiene  care puseseră la dispoziția primăriilor cel puțin 1.000.000 euro;

 să reabiliteze dispensarul medical, cabinetul veterinar prin intermediul programelor europene valabile pentru perioada 2007-2015 în valoare de 430.000 euro;

 să construiască un centru cultural în adevăratul sens al cuvântului unde să aibă loc activități culturale și de tineret, acțiune ce putea fi realizată prin intermediul fondurilor Companiei Naționale de Investiții și a celor din cadrul PNDR 2007-2015 până la 1.000.000 euro;

 să construiască trotuare, piste de biciclete și infrastructura rutieră conexă  prin accesarea fondurilor europene a unor sume de până la 400.000 euro;

 să construiască o sală sportivă prin accesarea fondurilor norvegiene și a fondurilor europene care au pus la dispoziția instituțiilor publice cel puțin 300.000 euro pentru astfel de activități.

 

IN 12 ANI DE CÂND CĂLIN BOGDAN  ESTE LA CONDUCEREA PRIMĂRIEI CIOLPANI A PIERDUT FONDURI EUROPENE ÎN VALOARE DE APROXIMATIV 22.960.000 EURO.