Căldura reduce capacitatea creierului de a face faţă stresului

În ciuda ploilor abundente din ultima vreme, soarele încălzește totuși, cu putere. Din păcate, însă, căldura pe care am așteptat-o luni bune, cu atâta nerăbdare, poate să ne afecteaze  starea de spirit și implicit, sănătatea. Temperaturile ridicate scad capacitatea creierului de a face față stresului cotidian, ducând la oboseală excesivă, tristeŢe și iritabilitate accentuate.   

Cercetările specia­liștilor în domeniu au demonstrat că toate aceste stări, atât de similare cu melancolia de toamnă, se manifestă și în zilele toride de vară. Spre deosebire de cei cărora soarele le aduce buna dispoziție și dorința de a se implica în activități, mulți oameni sunt copleșiți de tristețe, se simt obosiți până la epuizare și devin mai irascibili, pe măsură ce gradele din termometre cresc. Și, evident, le scade foarte mult randamentul la serviciu, ajung să fie implicați în situații conflictuale cu superiorii ierarhici, colegii sau chiar cu membrii familiei. Nici nu este de mirare. Conform specialiștilor, aceștia sunt  afectați de așa-numita „depresie de vară”. Mecanismul prin care soarele poate duce la apariția acestor probleme nu este complet clar. Simptomele pot fi declanșate de supraîncălzirea corpului sau de cantitatea de lumină în exces care stimulează retina. Un lucru este cert. Depresia sezonului estival rămâne totuși o boală care afectează în special persoanele mai sensibile. Așadar, există anumite manifestări care îți indică posibilitatea de a fi afectat de depresia de vară.     

Semne că suferi de tristețea sezonului estival  

 ești predispus genetic, moștenind sensibilitatea din familie, 

 devii extrem de agitat și ai insomnii, nivelul de melatonină (hormonul care contribuie la reglarea ritmului biologic al corpului) fiind profund influențat de luminozitate, 

 nu mai ai suficientă capacitate de concentrare și memorare, cantitatea de lumină solară alterând chimia creierului,   

 te întristezi, devii anxios, ai emoții negative pe fondul scăderii nivelului de serotonină, 

 îți scade pofta de mân­care și slăbești brusc, 

 ai gânduri de suicid.

Terapia fericirii pe timp de vară 

Mișcarea

În combaterea depresiei de vară, mișcarea are un rol foarte important, deoarece eliberează stresul și anxietatea. Chiar dacă temperaturile crescute pot constitui un impediment în acest sens, medicii recomandă cel puțin câte o plimbare pe zi, seara, în parc.

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare pe bază de spirulină, o algă cu un conținut sporit de proteine, protejează împotriva stresului. Combinația spirulinei cu un conținut bogat în aminoacizi, vitamine, minerale, carotenoizi, lipide, antioxidanți, micro și macroelemente o include în categoria suplimentelor alimentare indispensabile în depresia sezonului estival.

Regimul alimentar

Depresia sezonieră poate fi combătută și cu ajutorul alimentelor pe bază de acizi grași omega 3 care se regăsesc în nuci, hering sau somon. O altă soluție este și creșterea consumului de antioxidant, atât cu ajutorul dietei, cât și prin intermediul suplimentelor alimentare. Antioxidanții au rolul de a crește tonusul și vitalitatea fizică, dar și emoțională, ajută la regenerarea celulelor deteriorate și eliminarea toxinelor din organism.

Yoga și acupunctura

Starea de bine poate fi obținută mult mai ușor dacă dieta corespunzătoare se asociază cu ședințele de yoga. Și acupunctura poate fi un bun adjuvant în acest caz.

Reține! Dacă stările de anxietate, irascibilitate, insomnie și oboseală accentuată nu dispar, e nevoie să consulți medicul de familie, un psihoterapeut sau un psihiatru.